Virágzó vidékünk

Könnyűzenei album készült a Balaton hangjaiból

Pixabay
Pixabay
A zenék célja, hogy a Balaton védelmének fontosságát közvetítsék.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális egyik kiemelt projektje, a BALATORIUM kutatók és művészek összefogása a Balatonért – ennek egy fontos mérföldköve a Balaton hangjai című nagylemez, mellyen hazai könnyűzenei előadók vállalkoztak arra, hogy egy-egy új dal megalkotásával közvetítik a Balaton védelmének fontosságát.

A BALATORIUM célja, hogy a kultúra eszközeivel kulturális programokon keresztül láthatóvá tegye a tó összetett ökoszisztémáját, és hozzájáruljon a jövőjét érintő létfontosságú kérdésekben folytatott párbeszédhez. Ennek eredményeként pedig kifejtse szemléletformáló hatását, és rábírja a tó használóit, hogy új szempontok mentén gondolkodjanak Közép-Európa legnagyobb tavának fontosságáról. A Balaton nem csak lakóövezetként, turisztikai desztinációként vagy fesztivál-gasztro célpontként funkcionál, hanem számos élőlény komplex élőhelye is.

Ezt az üzenetet szeretnék minél több emberhez eljuttatni a zene erejével. Ehhez a célhoz csatlakoztak a hazai zeneipar előadói és vállalták, hogy egy-egy új dal megalkotásával közvetítik a Balaton védelmének fontosságát. A tematikus album olyan közreműködőkkel jelent meg, mint Deva, Hegedűs Józsi, a Jazzbois, az Onakom, a Wave of Sound. A Balaton hangmintáit felhasználva 12 hazai előadó írt számokat.

A lemezbemutató koncertet augusztus 19-én, szombaton 15 órától tartják a Salföldi Bányában, a koncertek előtt az érdeklődők beszélgethetnek ökológusokkal, valamint részt vehetnek egy lassú tájbejáráson is – közölték az esemény honlapján.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik