Mozaik

Önkéntes pókfotósok segítségét kérik az ökológusok

Pixabay
Pixabay
A hobbifotósok nem csak a biológiai sokféleséget vizsgáló kutatáshoz járulnak hozzá, hanem megismerhetik a kertben élő fajokat is.

Pókokkal kapcsolatos kutatáshoz várják önkéntesek segítségét, írta az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.

A nyolclábú vadászok kiváló indikátorai egy élőhely állapotának, a pókfajok nagy száma a biológiai sokféleség magas szintjére utal. Hazánkban több mint 800 pókfaj található meg, melyek közül egyetlen kertben is akár több tucat fajuk lehet jelen.

A szakemberek a természetbarátoktól novemberig várnak fotókat a kertjükben talált pókokokról. A beküldött fotók alapján a kutatók a fajokat később dokumentálják.

Az ÖMKI honlapján hasznos tanácsokkal is szolgálnak, melyekből az érdeklődők megtudhatják, hogyan érdemes pókokról jó fotókat készíteni.

ÖMKI

A képek feltöltői legkésőbb a projekt végén információt kapnak arról, hogy pontosan milyen pókfajokkal találkoztak kertjükben. A feltöltött találatok segítségével egy-egy faj elterjedési területéről is részletesebb ismeretekkel gazdagodhatnak a kutatók és a természetbarátok.

A projekt célja a pókok csoportján keresztül megmutatni, hogy kertészkedési szokásaink és otthonunk “természetességi foka” milyen nagy hatással van a kertünkben kialakuló életközösségekre.

Aki segíteni szeretne a kutatóknak, nincs más dolga, mint regisztrálni kertjét az ÖMKi honlapján, és novemberig rendszeresen feltölteni a pókot ábrázoló fotókat.

Kapcsolódó
Tilos elpusztítani a hevesi falut elárasztó óriáspókokat
Még úgy sem, hogy a harapásuk fájdalmas lehet, mert védettek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik