Életmód

Gyémántfényű fotók készültek az éjszakai hópelyhekről

Spéder Ferenc
Spéder Ferenc
A napokban valószínűleg Szirmabesenyőn havazott a legszebben.

Spéder Ferencet az apróságok érdeklik, a borsodi természetfotós kedvenc terepe a makrofotózás.

A Szirmabesenyőn élő természetbarát a napokban pazar fotókat készített az idei első hóról. Pontosabban, az első borsodi hópelyhekről.

Spéder Ferenc

Alapvetően a nagyon apró, főként egy centiméter alatti világ vonz. Az ízeltlábúak érdekelnek leginkább, de télen adja magát a hópelyhek formagazdagsága is. Sajnos egyre kevesebb lehetőség nyílik fotózásukra, hiszen az utóbbi években idehaza egyre ritkábban havazik. A talajt is elérő hópelyhek sokfélék, ha szépen fejlődtek, akkor jellemzően szabályos, csipke finomságú hatágú csillagot alkotnak

– mesélte Spéder Ferenc a Sokszínű vidéknek.

Spéder Ferenc a természetben fotózza le a hópihéket, azon a felszínen, amire leérkeznek. Emiatt a legjobb Spéder-fotók havazás közben, vagy közvetlenül utána készülnek, amíg nem indulnak a pelyhek olvadásnak, vagy nem törnek össze a hókristályok a széltől.

Legjobban az esti havazásokat szeretem, mert olyankor a környezet is elcsendesül, és tényleg csak a lábam alatt roppanó havat, vagy a sisakomon halkan koppanó hópihéket hallani.

A természetfotós azt is elárulta, hogy technikailag szinte bármely fényképező alkalmas a hópelyhek fotózására (beleértve a telefonokat is). Szerinte sok türelem kell hozzájuk, mert maga a fotótéma rövid életű, de egy kis gyakorlattal rá lehet érezni, hogyan örökítsük meg őket, mielőtt eltűnnek.

Aki további apróságokban is szeretne györöködni nincs más dolga, mint végignézni Ferenc természetfotós oldalát.

Kapcsolódó
Láthatatlan virágcsodák és aprócska harmatcseppek a makrofotós mesés világában
Katona Dóra ebben a világban találta meg lelki békéjét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik