Életmód

Láthatatlan virágcsodák és aprócska harmatcseppek a makrofotós mesés világában

Katona Dóra ebben a világban találta meg lelki békéjét.

Katona Dóra a makrofotózás mesebeli világában találta meg lelki békéjét. Dóri a gimnázium után szakmát keresett, és teljesen véletlen botlott a fényképészetbe. Két év alatt megtanulta egy iskolában a fotózás alapjait, majd sok évnyi kihagyás után vett magának egy makró fényképezőgépet.

Photoshop nélküli varázslat - 23 lenyűgöző fotó a nagyvilágból
És valóban, a fotókat nézve a fotózás valódi csodákkal ajándékozta meg a világot.

Katona Dóra évekkel ezelőtt Pécsről költözött családjával Pécsváradra, ahol azóta is él, és fényképez, nem is akárhogyan.

Dóra makrófotókat készít, a fotografálás egyik különleges ágát műveli, képein megmutatja a szabad szemmel láthatatlan természeti csodákat.

Fotó: Katona Dóra

A makrofotózás a fotográfia speciális területe, mely olyan részleteket képes megmutatni, amelyek az átlagos, hétköznapi nézőpontból nem láthatók vagy általában elkerülik az ember figyelmét. Az emberi szem átlagosan a 40 cm távolságban lévő részletekre fókuszál, ezeket látja élesen, az ennél közelebbi formák, képi elemek szabad szemmel nehezen értelmezhetők, hiszen életlenek.

A makrofotók rendszerint olyan izgalmas, varázslatos részleteket mutatnak meg, amik számunkra a szó szoros értelmében láthatatlanok maradnának. 

A makró objektíveket úgy tervezték, hogy optimális optikai teljesítményt nyújtsanak egészen kicsi fókusztávolság esetén, így a kis távolság mellett is a lehető legélesebb eredményre képesek. A kis mélységélesség kiemeli a fókuszban lévő, fontos részletet, miközben nem hangsúlyozza a zavaró hátteret.

Fotó: Katona Dóra

Katona Dóra hamar megérezte, ez az a világ, melyben igazán otthonosan mozog. Virágok szirmaiból, méhek hártyás szárnyaiból, ezüstös vízcseppekből, és szabad szemmel alig észrevehető, aprócska bogarak ragyogó kitinpáncéljából szövi cseppet sem mindennapi fotó-történeteit.

Fotó: Katona Dóra

Egy csodálatos világba csöppentem, ahol magamat adhatom. Mindent fényképeztem, ami az utamba került. Találtam egy kis csoportot, ami a Virággá ment történetek nevet viseli, és itt teljesedtem ki igazán. Ezért is vallom azt, hogy mindig mindennek megvan a miértje. Ennek a csoportnak belém kellett botlania

– vall szerelméről Katona Dóra a Sokszínű Vidéknek.

Fantasztikus képeivel saját lelkét gyógyítja, és úgy véli, kis történeteivel megérinthet másokat is, többet adhat pusztán a látványos természetfotóknál. A legnagyobb közösségi oldalon “megtalált” csoportjában természetfotóit megszemélyesítve, emberi tulajdonságokkal felruházva, egy-egy rövid, pár soros történetet ír minden egyes képéhez.

Galéria
Fotó: Katona Dóra

Dóri fotóira rácsodálkozva megállapíthatjuk, minden egyes kép történet nélkül is önmagáért beszél, harmatcseppekkel telehintett ernyős virágzatok, pompás jégkristályok, és vízcseppekből fűzött gyöngysorok lenyűgöző világát tárul szemünk elé.

Fotó: Katona Dóra

Katona Dóra egyik kedvence, Reményik Sándor: Csendes csodák című versének sorait idézi lírai fotóművészete, melynek páratlanul megtalált részletei valóban a természet csendes, láthatatlan csodái.

Apró kis dolgok, amik körbeveszik mindennapjainkat, elmegyünk mellettük, és sóvárgunk a csoda után. Pedig a csodák itt vannak előttünk. Nyissuk ki a szemünket, és ne csak nézzünk, lássunk is! Ha csak egy kicsit is lelkünkkel figyeljük a növényeket, virágokat, állatokat egy egész történetet mesélnek el nekünk. Ölelkeznek, szeretik egymást, és igen, akár kirázzák a rongyot, vagy labdáznak éppen

– ez Dóri hitvallása.

Galéria
Fotó: Katona Dóra

Termések, szitakötőszárnyak, levélerezetek – szabad szemmel észrevehetetlen csodák, melyeket felmutat Katona Dóra mesebeli makro-fotó világa, képeiből a természet szépsége sugárzik mindenkire.

Cseppben a tenger – Fotó: Katona Dóra

Kiemelt kép: Katona Dóra

Lenyűgöző a természet harmonikus szimmetriája
Barangolás az élővilág és az élettelen természet szabályos formái között.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik