Életmód

Csillagvilágok tükrében még szebben ragyog a magyar vidék

Terebesi Dénes
Terebesi Dénes
Terebesi Dénes szeretné másoknak is megmutatni az univerzum csodáit.

A fotózáshoz fény kell. Napsütéses őszi látkép, vagy egy tavaszi virágoskert megörökítéséhez a tehetség és a megfelelő minőségű felszerelés kevés, elegendő fényre is szükség van. Ám akadnak olyan természetfotósok is, akik kevesebb fénnyel is beérik – ők éjszakai látképeket kattintanak.

Terebesi Dénes

A Budapesten élő mérnökinformatikus, Terebesi Dénes is azok közé az asztrotájkép-fotósok közé tartozik, akiknek a fantáziáját az éjszaka fényei izgatják. A fiatal édesapa, amikor nem a számítógép előtt ül, izgalmas időtöltésnek hódol: történelmi idők romjait örökíti meg – éjjel.

Weboldal fejlesztéssel foglalkozom, a maradék szabadidőmet, amikor csak tehetem fotózással töltöm. 2021 szeptemberében vettem a feleségemnek egy fényképezőgépet, de nem ragadta magával a dolog, így én kezdtem el használni a gépét

– mesélte Dénes a Sokszínű vidéknek.

Előtte a mérnök csak telefonon fotózott, így teljesen ismeretlen volt számára az újonnan felfedezett, varázslatos világ. Néhány online tanfolyam segítségével rövid idő alatt sikerült beletanulnia a fényképezésbe.

Galéria
Terebesi Dénes

Jókor jó helyen

Terebesi Dénes főként asztrotájkép témákat fényképez. Amikor az időjárás kegyes hozzá, kint tartózkodik az éjszakai égbolt ölelésében. A fővárosi hobbifotós már gyerekfejjel is sokat kirándult, valószínűleg innen ered vonzalma a szép tájakhoz. A csillagos égbolt és a tájkép is olyan téma, ahol el kell távolodni a nagyvárosból, és ez Dénes számára „felszabadulást” jelent a mindennapi mókuskerékből.

Terebesi Dénes

A felettünk elterülő csillagos ég megörökítése önmagában szerintem nem elég, ezért igyekszem mindig érdekes helyeken és kompozícióban lefotózni a Tejutat, vagy más égi objektumot. Ehhez pedig tökéletesek a pusztatemplomok. Magyarországon szép számmal találunk belőlük. A romok többsége az asztrofotózás szempontjából tökéletesen sötét helyen áll, ahol a városok fényei nem nyomják el a csillagok ragyogását, ezért előszeretettel kombinálom őket a képeimen

– magyarázta Dénes.

Terebesi Dénes

Csillagködök bűvöletében

Terebesi Dénes a természet nappali szépségeit és a távoli csillagképeket egyaránt szívesen megörökít, de az asztrotájképek a kedvencei, ehhez természetesen megvan a megfelelő, profi felszerelése. Dénes szerint fontos megtervezni a munkát, hiszen az asztrofotózás, mint műfaj, sok-sok tervezést igényel.

Nem mindegy, hogy mikor és hol fotózunk, persze nem árt némi szerencse sem az időjárással. Az évek folyamán megtanultam, hogy mikor a legideálisabb a légkör, hol vannak Magyarország „sötét pontjai”, így ebben a műfajban érzem magam otthonosan. A természetfotózáshoz másfajta felszerelésre és rengeteg türelemre van szükség

– fejtegette a pillanatvadász.

Galéria
Terebesi Dénes

Fókuszban a romtemplomok

Terebesi Dénesnek a misztikus romok a kedvencei. Legyen az egy templom, kápolna, vár vagy akár egy elhagyott régi épület, mindegyikért rajong. A hobbifotós úgy érzi, a misztikus romok autentikus előteret tudnak adni a csillagos égboltnak.

Lehet játszani is velük, ha itt-ott megvilágítjuk az építményt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy érdekes történetük van, amit szintén átadhatok a képeimen keresztül. Tervezés során előzetesen meg kell keresnem a Google térképen, hol bújnak meg ezek a régi romok.

Terebesi Dénes

Marasztalta az anyaföld

Idén nyáron Dénesnek nem mindennapi kalandban volt része, igaz, az eddigi legizgalmasabb fotózása végül meghiúsult. Az asztrofotós a Somogy vármegyei Papdi kápolnát szerette volna megörökíteni, de kicsit megcsúszott az indulással. Már erősen sötétedett, amikor a romtemplom közelébe ért, a navigáció ekkor 700 méterre írta a célt.

A GPS beküldött egy erdei útra, csak nem számoltam vele, hogy előtte sok eső esett arrafelé. A sötétben – a magas fűvel borított úton – nem vettem észre, hogy mély sár van előttem. Persze a kocsi egykettőre beleragadt. Körülbelül egy órát próbáltam mindenféle praktikával kikecmeregni belőle, de nem sikerült.

Galéria
Terebesi Dénes

Végső megoldásként Dénes felhívta a feleségét, akinek sikerült segítséget küldeni a kései órában. Nagyjából 3 órával később megérkezett a fotós apósa, aki autójával kihúzta a sárból a Dénes kocsiját. A misztikus kápolnát így nem sikerült lefotózni, de jövő nyáron a mérnök-fotós azt tervezi, hogy újra megpróbálja.

Mind az életben, mind a képeim készítésekor a tökéletességre törekszem. Úgy gondolom, hogy az éjszakai képek segítségével a folyton változó gyönyörű univerzumból megmutathatok másoknak egy aprócska pillanatképet. Szeretném, ha mások is megláthatnának olyan pompájában, ahogy szabad szemmel, a városokból csak ritkán látható.

A cikk fotóit Terebesi Dénes készítette.

Kapcsolódó
Csillagködök bűvöletében élvezi a skandináv éjszakákat a békési asztrofotós
A békési nehézgépkezelőt rabul ejtette az űr látványa. Altmann Tibor Göteborgban él, szabadidejében bámulatos felvételeket készít a csillagokról.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik