Életmód

Adjunk esélyt a menhelyi kutyáknak

pixabay
pixabay
Szomorú adat, de a menhelyi kutyusok fele soha nem kerül ki onnan. Rajtunk is múlik.

Nem újdonság és a helyzet egyre elkeserítőbb, hazánkban egyre több állat kerül az utcára. Ennek több oka is van, a felelőtlen állattartástól kezdve a nehéz élethelyzetekig, a következményeket viszont minden esetben az állatok érzik leginkább. A menhelyre kerülés után jó esetben otthonra lelnek, de akár életük végéig is ott maradnak. Pedig nekik is járna a gazdis élet!

Akik vágytak már kutyára, azokban biztosan felmerült a kérdés, hogy menhelyről válasszanak vagy inkább tenyésztőtől vásárolják meg az új családtagot. Mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai, de a legfontosabb az, hogy egészséges legyen és boldog életet biztosítsunk számára, ami 15 évet vagy akár többet is jelenthet. Bármelyik mellett is döntünk, azt mindenképp fel kell mérnünk, hogy minden körülmények között tudunk-e gondoskodni róla.

Adjunk esélyt a menhelyi kutyáknak!

Az örökbefogadás egy jó lehetőség, hogy  segítsünk azokon a kutyákon, akik rácsok között élik mindennapjaikat. Ha már eldöntöttük, hogy menhelyről szeretnénk kutyát, gondoljunk bele abba is, hogy az idősebb kutyák örökbefogadása is legalább annyira felemelő érzés, ráadásul sok előnye is lehet!

A kutya örökbefogadásának előnyei

A hazai menhelyek főként az ebrendészeti telepektől átvett, altatásra váró kutyákkal vannak tele. Szomorú adat, de a menhelyi kutyusok fele soha nem kerül ki onnan.

Örökbefogadással:

  • Új esélyt adhatunk az életre egy olyan négylábúnak, akire a halál várna.
  • Boldog életet biztosíthatunk egy korábban sorsára hagyott állatnak.
  • Sokféle gazdára váró kutyus közül választhatunk.
  • Lehetőségünk van fajtatiszta kutya örökbefogadására is.
  • Sokkal olcsóbb megoldás, mintha tenyésztőtől vásárolnánk kutyát.

Amennyiben egy idősebb kutya mellett döntünk, akkor az alábbi szempontok figyelembe vételét javasolja az adaptil oldala.

Miért érdemes örökbe fogadni egy idősebb kutyát?

Az idős menhelyi kutyák nagyszerűen kiegészítik a családot, különösen, ha alacsonyabb energiaszintű háziállatot keresünk. Az idősebb házi kedvencek ugyanúgy beépülnek az életünkbe, mint a fiatalabbak. Amikor a családba való beilleszkedésről van szó, jobb a kutya személyiségét nézni, nem pedig az életkorát.

Ha egy korosabb kutyának biztosítunk új otthont, az akár egy hosszútávú és szoros barátság kezdetét is jelentheti! Lehet, hogy nem lesz olyan energikus, mint egy kölyök, de valószínűleg jóval kevesebb megrágott papucsot hagy maga után, nem kell annyit fegyelmezni, nevelni, és sokkal szívesebben kuporodik le mellénk, ha figyelemre és szeretetre vágyik.

pixabay

Ezeket vegyük figyelembe:

  • Várhatóan meddig lehet velünk?

A különböző fajtáknak eltérő a várható életkora. A nagyobb testű kutyák például rövidebb ideig élnek, mint a kistestűek. Tisztában kell lennünk a várható életkorral, és kutya korával, hogy megfelelően gondoskodhassunk róla.

  • Mennyi mozgásra lesz szüksége?

Habár az idősebb kutyák mozgásigénye már közel sem akkora, mint a kölyköké, azért egy kis sétát ők sem vetnek meg! Biztosítani kell új kedvencünk számára a korához illő mozgásmennyiséget úgy, hogy figyelembe vesszük az egyéni igényeit! Egy idősebb kutya számára már egy rövidke korzózás is megteszi, és sokkal jobb program lehet, mint egy parkban futkározni.

  • Van valamilyen fajtájára jellemző betegsége?

Különböző fajtákra különböző betegségek kialakulása jellemző idős korban. Az egészségi állapot fontos szempont, mielőtt örökbe fogadnánk egy kutyát, bár akárcsak az idős emberek esetében, a korosabb kutyáknál is számos panasz enyhíthető.

  • Szükség lesz további nevelésre?

Az idősebb kutyák közül már sokan átestek az alapvető készségek és utasítások elsajátításán. Ez azt jelenti, hogy már kevesebb feladatunk lesz ezzel, de egy kis bátorítással és jutalmazással idős kedvencünk is képes lehet arra, hogy még tovább fejlődjön.

  • Alkalmasak az életkörülményeink?

Egy idősebb kutyának jóval kezelhetőbb igényei vannak, mint egy kölyöknek, így kevesebb mozgással is megelégszik. Bátran otthon lehet hagyni akár hosszabb időre is, és a gyerekekkel is jól kijöhet, de erről meg kell győződni.  Az örökbefogadás előtt tehát meg kell bizonyosodni arról, hogy egy új kutya összeegyeztethető az életmódoddal és a családunkkal!

 Ne felejtsük, az életkor csak egy szám

A fentiek ellenére, ne gondoljuk túl az új kutyánk életkorából fakadó problémákat! Egyszerűen csak gondoljunk bele abba, hogy mennyi előnnyel jár, ha esetleg idősebb ebet választunk: már jól nevelt lesz, könnyebben alkalmazkodik hozzánk, és kevesebb mozgásra lesz igénye.
Meglepő, de egy idős kutya váratlan és csodálatos átalakuláson mehet keresztül pusztán attól, hogy új gazdijaként a gondoskodásoddal újra teljessé tesszük az életét. Nem számít a kor, az a fontos, hogy, teljesen felkészültek legyünk, amikor hazavisszük, és megadjunk neki mindent, amitől otthonosabban és nagyobb biztonságban érzi magát.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik