Életmód

Nem iható a balfi Savanyú kút vize

nyugat.hu
nyugat.hu

Hónapok óta nem üzemel Balfon a Zsolnay-kút, ezért a régi, úgynevezett Savanyú kútról szerzik be a gyógyvizet mindazok, akik hozzászoktak a balfi ízéhez és jótékony hatásaihoz. Helyi lakosok is kivették részüket a balfi kút kitisztásában, de egy balfi lakos vízmintát küldött a kútból a Soproni Vízmű Zrt.-nek és a laboratóriumi vizsgálat megállapította: az nem iható.

A nyugat.hu azt írja, Rátkovics Roland, a Jobbik-Konzervatívok soproni választókörzetének alelnöke ezért a Soproni Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályához, Sopron tiszti főorvosához fordult állásfoglalásért a régi balfi Savanyú kút vizének vizsgálata érdekében, miután összefogással kitisztították a forrást és környékét.

A tisztiorvos válaszában kiemelte, a Balf-Sopron településen található Régi savanyúkút a vízügyi hatóságok nyilvántartásaiban nem szerepel, mint kút vagy forrás. A kútnak nincsen tulajdonosa és üzemeltetője, ugyanakkor a forrásvíz vízminőségének kifogásoltsága miatt a lakosság tájékoztatására a Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatát kérték fel, közölte Dr. Berkesné Dr. Ács Gabriella járási tiszti főorvos.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztály hatósági vízvizsgálati eredménye alapján a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal Soproni Járási Hivatal (továbbiakban: Járási Hivatal) népegészségügyi feladatkörében eljárva megállapította, hogy a forrásvíz mind bakteriológiai mind kémiai szempontból kifogásolt minőségű. A Járási Hivatal a szemlén megállapította, hogy “nem ivóvíz” feliratú tábla látható a helyszínen

– írták.

Kapcsolódó
Karácsonyi dalt csilingel a savanyú csodavízéről híres kút
A Csendes éjt hallgathatják az arra járók.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik