Életmód

Indonéziában építették meg álmaik otthonát a fiatal magyar világutazók

tropicexplorers
tropicexplorers
Nem tervezik a hazaköltözést, nagyon megszerették Ázsiát.

Menyhárt Anett és Adorján Loránd 2015-ben felmondtak munkahelyükön, mert megunták az alkalmazotti létet, és úgy döntöttek, hogy a maguk urai lesznek.

2016-ban hozták létre a Motion Flow Media vállalkozásukat, mellyel azóta is kínálnak kreatív digitális megoldásokat – média menedzsment, fotózás (enteriőr, táj, életmód, termék), film- és animáció készítés,  webdesign és branding – ügyfeleik számára szerte a világban.

A fiatalok éppen 5 éve, 2019 januárjában hagyták el Magyarországot, hogy elkezdjék felfedezni a világot, végül Indonéziában telepedtek le. A harmincas éveik közepén járó Anett és Loránd a koronavírus-járvány idején Bali szigetén kötöttek házasságot.

TROPICEXPLORERS

Jelenleg eszük ágában sincs hazaköltözni, hiszen az Instagramot portfolióként használva médiavállalkozásuknak bőven van munkája, miközben szállásadóként és kiadványaikkal a turizmusból is kiveszik a részüket.

2021 májusában beszélgettünk velük, és akkor azzal fejeztük be cikkünket, hogy az év júliusában hazalátogatnak. Mi történt akkor és azóta? – ezzel a kérdéssel kerestük meg a fiatal párt, közülük ezúttal Anett volt a “szóvivő”.

Végül nyáron nem, csak december végén jutottunk haza – említette az enteriőr fotózással és tartalomgyártással foglalkozó hölgy. – Megvártuk azt az időszakot, amikor már biztosan tudtuk, hogy ha innen elmegyünk, vissza is tudunk jönni. Nem akartuk megkockáztatni azt, hogy nem tudunk visszautazni Indonéziába a covidos korlátozások miatt. Így csak karácsonyra érkeztünk haza. Azóta még egyszer, 2023 őszén jártunk otthon, akkor másfél hónapot töltöttünk Magyarországon.

Mire jutott idő itthon?

Ezeken a hazalátogatásokon eléggé sűrűek a programok. Próbálunk ilyenkor mindenkivel találkozni, de ez az idő szűke miatt nem mindig sikerül. Inkább csábítunk mindenkit Balira. 2024-ben jönnek is családtagok, illetve barátok. Jó lesz mindenkinek megmutatni kedvenc helyeinket a szigeten, mert van belőlük bőven.

Az eltelt két és fél évben milyen új csodákat fedeztetek fel?

A covid alatt csak Indonéziában, leginkább Balin csavarogtunk. Nagyon megszerettük a szigetet, az otthonunkká vált, hiszen már ötödik éve élünk itt. Éltünk a sziget főbb területein, hogy kipróbáljuk mindet és lássuk, melyik a kedvencünk. Aztán rájöttünk, hogy mindet nagyon szeretjük, mert annyira különbözőek. Nehéz lenne választani közülük egy kedvencet.

Ha jól emlékszem, egy igazán különleges helyre is eljutottatok.

2022-ben Komodón jártunk. Régóta terveztük, csak a covid kezdetén országon belül még a szigetek között sem volt szabad utazni. Komodó gyönyörű hely, nagyon különleges – és nem csak a varánuszok miatt. A szigeteket egy 2 napos hajóút során jártuk be, felejthetetlen élmény volt. Ha valaki egy kicsit hosszabb időre jön Balira, mindenképp javaslunk pár napot Komodón tölteni. Nincs is messze, Baliról csak másfél óra repülővel.

tropicexplorers

Nemsokára megnyitottak a környező országok, újra jöhetett az utazgatás.

Igen. Visszatértünk egyik kedvenc városunkba, Kuala Lumpurba. Mindig jó átugrani ide, ha hiányolnánk a nagyvárosi életet. Ezután Vietnám volt az úticél, itt most voltunk első alkalommal. Rengeteg gyönyörű része van, nehéz volt az egy hónapunkra kiválasztani, hogy mit is szeretnénk megnézni. A vietnámi ételek pedig nagyon finomak és meglépően sok vegetáriánus éttermük van. Szerencsére rengeteg vietnámi étterem van Balin, úgyhogy nem is kell messzire mennünk, amikor épp hiányoljuk az ottani fogásokat.

És ezzel nem volt még vége a kalandozásnak…

Vietnám után átrepültünk a Fülöp-szigetekre, Boracayra egy hónapra. Lélegzetelállító tengerpartjai vannak, bár sajnos az időjárással nem volt túl nagy szerencsénk. Amin mindig meglepődünk a Fülöp-szigeteken, hogy valamiért nagyon szeretik a magyar kolbászt, minden étteremben szerepel a kínálatban. Aminek nagyon örültünk, hogy az egyik boltban rátaláltunk a vegán verziójára, szerintem az egy hónap alatt mi vásároltuk fel az összeset…

Ez összesen 3 hónap csavargás volt, aztán jöttünk vissza Balira, mert belekezdtünk a következő házfelújításba.

Életképek I. – Anett&Loránd

Galéria

A házfelújítás a ti esetetekben különösen érdekes, hiszen nem vagytok építészek. Ez üzlet, befektetés?

Ahogy elkezdődött a covid, az utazást és az azzal kapcsolatos fotós-videós projekteket is félre kellett tennünk a korlátozások miatt. Akkor úgy döntöttünk, valami hasznosat csinálunk. Mióta Balin voltunk, folyamatosan gyűjtögettük a home decor ötleteket, így izgatottan vártuk, hogy végre alkothassunk valamit. A sziget abszolút egy home decor mennyország, élvezet itt megtervezni és berendezni egy házat. A felújítás nagyon izgalmas volt, de nyilván tele kihívásokkal, fel kell venni a ritmust az itteni építkezési “szokásokkal”.

Hogyan képzeljük el a munkálatokat?

Mi terveztük meg ketten az egészet, aztán minden nap ott voltunk a munkásokkal, hogy biztosra menjünk, hogy minden a tervek szerint épüljön meg. Ugyanakkor csináltuk velük együtt. amit tudtunk: festettünk, ajtót csiszoltunk, kertet rendeztünk. Nagyon nagy élmény volt, de a végére el is fáradtunk rendesen. Miután elkészültünk, benne laktunk néhány hónapig. Utána kiadtuk, így bárki kipróbálhatja a kis trópusi medencés villánkat, a Villa Magnóliát,  amikor épp Balin jár.

Képgalériánkban bekukkanthatunk a Villa Magnóliába

Galéria

Aztán következett a második ház felújítása.

Kis pihenés után tavaly újra belevágtunk egy felújításba. Nagyon szerettünk folyamatosan költözni a szigeten belül, de szükségét éreztük annak, hogy legyen egy állandó központunk, ahova vissza tudunk jönni az utazásokból. Túl sok időt elvett már a folyamatos szálláskeresés, utazás. Igényeltük már például, hogy legyen saját mosógépünk és ne mindig mosodákba kelljen vinni a ruháinkat, ahol általában tönkre is tették őket…

Maradjunk a második felújításnál…

Gyors felújítást terveztünk, végül építkezés lett belőle. A szobákon kívül semmi nem maradt a helyén, mindent átépítettünk. Ez még izgalmasabb volt, mint az első felújítás, mert mivel most az egész házat átépítettük, sokkal szabadabb kezünk volt. Itt is mindent mi terveztünk meg, a 3D-s rendereket kinyomtattuk a munkásoknak, ami nagyon nagy segítség volt nekik. Szeretünk egyébként az indonéz emberekkel dolgozni, bár nem mindig van kedvük úgy csinálni a dolgokat, ahogy megbeszéltük, de legalább mindig jókedvűek, énekelnek, megy a zene. Rengeteget tanultunk közben egymástól is, közösen fejtettünk meg dolgokat. És mivel nincs annyi építkezési szabályozás, mint otthon, itt igazán szárnyat adhatunk kreativitásunknak.

Jelenleg itt élünk ebben a házban, amikor Balin vagyunk. Jelenleg épp a berendezését véglegesítjük, amit szintén nagyon élvezünk.

tropicexplorers
tropicexplorers

A közösségi platformokon jellemzően az örömteli kikapcsolódás köszön vissza, a posztokból vajmi kevés szól munkáitokról.

Azt tudni kell, hogy sokat torzít a tényleges helyzeten a social media. Valóban csavargunk sokat, de ami nem látszik, hogy rengeteget dolgozunk közben. A legutóbbi házfelújítás alatt például maximum kétszer jutottunk le a partra egy gyors naplementés sétára jó négy hónap alatt. Nem panaszkodni akarunk, mert nagyon élveztük a felújítást és tényleg gyönyörű helyen élünk, de azért eléggé fárasztó volt a háznál naponta kétszer ellenőrizni a munkásokat, közben pedig minden egyéb dolgunkat intézni.

Ez az árnyoldala a vállalkozói életnek. Nincs megállás, délután 5-től sokszor még éjfélkor is a számítógép előtt ülünk. Nehéz abbahagyni a munkát, amikor már magának dolgozik az ember. Sokszor észre sem vesszük, hogy nem tartunk pihenőnapokat.  Most épp azon dolgozunk, hogy egyensúlyt alakítsunk ki ezen a téren is, és több időt szánjunk a kikapcsolódásra.

Milyen az élet az indonéz szigetvilágban?

Itt nem számít luxusnak étteremben enni minden nap, elugrani “hosszú hétvégézni”, vagy motoron bejárni a szigetet. A benzin olcsó, gyönyörű medencés szállásokat lehet foglalni megfizethető áron és az éttermekben is az otthoni ár töredékéért kaphatók rendkívül minőségi és változatos ételek. Vegetáriánussá is itt váltunk Balin. Egyáltalán nem hiányoljuk a húst, mert rengeteg opció van vega verziókból.

Életképek II. – Anett&Loránd

Galéria

Nyilván a vállalkozásotokból éltek. Hogy megy az üzlet? Az jól látszik a kommunikációtokban, hogy profin csináljátok.

Ahogy már említettem, rengeteget dolgozunk, próbálunk különböző területeken jelen lenni és nem csak egy dologra fókuszálni, mert bármi történhet: például egy covid, amikor 2 évre leállt az utazás, azzal együtt pedig nekünk az összes hotel projectünk.

A több lábon állás szerencsére passzol is hozzánk, mert egy dolgot viszonylag hamar meg tudunk unni, és így, hogy több mindennel foglalkozunk, fenn tud maradni a változatosság.

Mik a tervek a közeljövőben?

Hazaköltözést jelenleg nem tervezünk, nem szeretjük a hosszú, sötét teleket. Azt viszont el tudjuk képzelni, hogy valahol Dél-Európában is kialakítunk majd egy központot, így az év egy részében közelebb tudunk lenni a családhoz. Ázsiát nagyon megszerettük, biztosak vagyunk benne, hogy életünk része marad és sok időt fogunk még itt tölteni az elkövetkezendő években.

Kapcsolódó
Elmentek nászútra és vállalkozók lettek a Kanári-szigeteken
Olykor háborgó óceánt, sziklás, fekete-homokos tengerpartot, hegyeket, erdőket és nyüzsgő tengerparti életet kínál Tenerife.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik