Életmód

Derékig érő hóban ismerte meg Lappföld csodáit a magyar világutazó

FruMyLens
FruMyLens
Lappföld a tél varázslatos birodalma, ahol a fagy az úr, a hó a táj puha takarója, amit olyan színek járnak át, amiben idehaza nem lehet részünk.

Fruzsinát FruMyLens néven ismerik, a közösségi oldalakon százezrek követik és figyelik, hogy épp merre jár a világban. Bármerre is visz az útja a kamerája mindig nála van, hogy nézőinek át tudja adni azokat az izgalmas élményeket melyekben része lehet. Élete szó szerint tele van izgalmakkal, különleges kalandokkal.

Évek óta úton vagyok, és az utazás különböző formáit próbálom ki. 25 éves vagyok, 19 évesen keltem útra. 15 évesen ültem először repülőn egyedül. Kezdtem 2 év Amerika bébiszitterkedéssel, majd voltam önkéntes, dolgoztam itthon is átmenetileg, külföldön hónapokat, vagy volt, hogy akár egy évet Norvégiában ragadtam az építőiparban, a szabadidőmben pedig kirándultam. Ez idáig 28 országba és 11 államba vitt az utam

– részletezte első kalandjait és az elmúlt évek utazásait a Sokszínű vidék megkeresésére.

FruMyLens

Legtöbbször nincsenek megtervezve a jövendőbeli útjai, van, hogy hónapokig nem megy sehová, de, ha kedve úgy tartja már másnap repülőre ül és újabb felfedezésre, kalandra indul.

Van, hogy csak 1-1 hétre megyek valahova, de van, hogy kimegyek kicsit dolgozni, hogy utána bejárhassam az adott országot. Például Új Zélandon a 3 hónapom egyik felét dolgoztam, másik felét az autómban élve 35 nap alatt jártam be mind a két szigetet

– vázolta fel izgalmakkal teli életét.

FruMyLens

Egy idő után átformálódott Fruzsi élete, az évek során kialakította, hogy teljesen online dolgozhasson. Utazásai között otthon ül a számítógép előtt és vállalkozásában dolgozik.

A vállalkozásom egyik részében utazási tanácsadással foglalkozok. Akinek nincs kedve, ideje, vagy nem ért ahhoz, hogy megszervezzen magának egy utat, abban én nagyon szívesen segítek

– mutatta be munkáját, ami közel áll hozzá, hiszen az elmúlt évek alatt rengeteg tapasztalatot szerzett az utazásai révén.

A fiatal lány élete az izgalmakról szól, a kikapcsolódás számára nem mindennapi kalandokat rejt. Wakeboardozik, snowboardozik, ejtőernyőzik, túrázik, kempingezik, falat mászik, motorozik csak, hogy egy pár olyan hobbit soroljak, ami szabadidejét élményekkel telivé teszi.

FruMyLens

Az utazásai alatt szerzett élményei nem csak a maga számára adnak örömteli pillanatokat, hanem a nézői számára is, akik izgatottan várják és figyeli újabbnál újabb felvételeit.

10 éves korom óta kamerázok, egyértelmű, hogy az útjaimat is megörökítem, és a folyamatos pozitív visszajelzés miatt pedig ezeket imádom megosztani a nézőimmel. Sokan egészségügyi, családi vagy anyagi okok miatt nem tudnak utazni, de imádják, hogy általam láthatnak a világból egy kis részletet. Arról nem is beszélve, hogy mennyi mindenkit bátorítottam már, hogy meginduljon a nagyvilágnak

– osztotta meg titkát, miért is kedvelik őt ennyien a közösségi oldalakon.

Az alábbi galériában Fruzsi kameráján keresztül lehet látni a nagyvilág csodáit.

Galéria

Lappföldi varázslat

Fruzsi legutóbbi útja a messzi északra vezetett, egészen pontosan Lappföldre, a tél varázslatos birodalmába, ahol a fagy az úr, a hó a táj puha takarója, amit olyan színek járnak át, amiben itthon nem lehet részünk.

2021-ben dolgoztam Finnországban három hetet átmenetileg két norvég munka között. Azóta is visszavágytam ide, mert akkor nem volt időm a munka mellett felfedezni a természetet. Most megragadtam a lehetőséget, hogy egyik barátnőm szezonálisan kint dolgozik, és ellátogattam hozzá két hétre

– kezdte lappföldi történetét.

FruMyLens

A fiatal lány az álmai után megy, hogy valóra tudja őket váltani, és ízig-vérig át tudja élni.

Egyik nagy álmom volt, hogy Lappföldön a havas fagyott fák között snowboardozzak, de mindemellett még icekartingoztam, gokartoztam a jégen, snowmobiloztam és nagyon sok időt töltöttem a természetben a rózsaszín ég alatt. Kóstoltam helyi ételeket, rénszarvas pörköltet és hamburgert, helyi házi pillecukrot és forralt bort

– mesélte el élményeit, melyek nem csak az övéi, hanem sok ezer ember kalandjai, akik figyelemmel követik az izgalmasabbnál-izgalmasabb felvételeit.

FruMyLens

Lappföldön, a hó birodalmában a tél mindig ámulatba ejtő, azonban az elmúlt hetekben a szokottnál is vastagabb hódunna alá bújt a táj, és az átlagosnál fagyosabb levegő uralta a napokat.

Két hétet kint Finnországban, az első tíz napban napközben -35 fok volt a levegő hőmérséklete, -40 fok hőérzettel a szél miatt. Az utolsó napokra -10 fokra enyhült a levegő, majd a legvégén 0 fok volt. De az előrejelzések szerint újra – 30 fokot jósolnak. A házunk előtt az érintetlen hó derékig ért, de az út szélére felkotort hó simán van 2-3 m magas. Érdekes, hogy alig olvadt el bármi is a pár nap plusz fokban. Fejfájósok lehet megérezték volna, nekem meg se kottyant a hőmérséklet különbség

– részletezte, hogy a Finnországban töltött hetek alatt milyen extrém időjárásban volt része.

FruMyLens

Lappföld egyik csodája – mert sok csodát rejt ám -, a pillecukor ég, aminek a látványát szavakkal leírni nem lehet, és azt sem lehet igazán elmesélni, hogy mit érez az ember, amikor a halvány rózsaszín égbolt alatt áll.

Finnország ezen részén decemberben nem látni a Napot, de ez nem jelenti azt, hogy teljes sötét van egész nap, persze északabbra vannak ilyen területek is. Január elsejével köszöntött be újra a Nap, ami azt jelentette, hogy 11:30-kor kikukucskált a horizonton, 11:40-kor pedig le is ment. Ez az idő napról-napra növekszik, mert ugye nyáron náluk éjfélig látható a Nap, teljesen ellentétben, mint télen. A rózsaszínes ég az idő alatt, amíg világos van, napközben végig látható, ez pár órát jelent, persze, ha nem borús az ég. Ez az egyik kedvencem Lappföldben, csodálatos. Úgy hívják, hogy pillecukor ég

– osztotta meg Fruzsi a lappföldi varázslat titkát.

FruMyLens

Azért azt valljuk be, hogy idehaza messze, nagyon messze elmarad a hőmérséklet a -40 foktól. Számunkra már ez valóban extrém időjárás, amit egészen biztos, hogy sokunk nehezen tudna viselni.

2021-ben kimentem dolgozni észak Norvégiába az orosz határ mellé. Egy nagyon fázós embernek, mint én is, ez lehet nem volt túl jó ötlet. Azt hittem, hogy ha felveszem azokat a ruhákat, amiket a többi profi kutyaszánhúzó, akkor jó lesz, de én nem szerettem ebben a hidegben kint lenni 10 órákat, de van aki imádja. Viszont, itt egész napról beszélek. Egy látogatás egy ilyen országba teljesen más, nem kell egész nap kint lenni. Nekem ami bevált, másfél év Norvégiában töltött idő után, az a helyi minőségi ruhák. Megtanultam melyek azok, többek között pamut, farmer, amit ne vegyünk fel ilyen hidegben, és, hogy nem a ruha mennyiség számít. Így, jól felöltözve akár 3 órát is kényelmesen kint tudok lenni a szabadban. A nap többi részében úgyis sötét van, tehát ennyi bőven elég. A fagyos levegő után pedig jöhet a szauna, ami szerintem minden finn háztartásban van, aki nem nagy városban lakik

– vázolta fel, hogyan tudott megbirkózni a kemény faggyal, hogy a szabadban töltött idő a felhőtlen kalandról tudjon szólni.

FruMyLens

Sok olyan dolog van, ami Lappföldet, a hó varázslatos birodalmát vonzóvá teszi. A pillecukor ég, az ámulatba ejtő sarki fény, a szikrázóan fehér hódunna, az ott élők kedvessége és számunkra különleges szokásaik.

Szeretem, hogy a finneknek és a norvégoknak nem áll meg az élet a hidegben és a sötétben. Tetszik, hogy számunkra nem mindennapi dolgokat is csinálnak, mint például a jeges vízben való fürdés, vagy a fiatalok snowmobillal közlekednek és mennek szórakozni. Nem véletlen, hogy újra és újra visszahúz a szívem északra. Ha valaki erre jár remélem lesz lehetősége látni az északi fényt, na mert az szavakkal leírhatatlan élmény

– osztotta meg Fruzsi azokat az érzéseit amik vonzóvá teszik számára ezt a gyönyörű vidéket.

Az alábbi galériában Fruzsi izgalmas lappföldi kalandjai tekinthetőek meg.

Galéria

A cikkben szereplő fotókat FruMyLens készítette, akinek izgalmas életét és nem mindennapi kalandjait honlapján, a YouTube, a TikTok és Instagram oldalán is figyelemmel lehet követni.

Kapcsolódó
Magyar családot is foglyul ejtett a hatalmas hó Norvégiában
Másfél méteres hó hullott Norvégia déli részein, ami szó szerint beborította a településeket, az erős szél pedig sok helyen 5-6 méteres hótorlaszokat hordott össze.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik