Életmód

Így kerestek vágyott férjet egykoron pálinkával a lányok

mti/krizsán csaba
mti/krizsán csaba
A nedűt a történelem során használták fogfájásra, torok- és gyomorfájásra, sebek gyógyítására egyaránt.

A tömény pálinka végig jelen volt a magyar nép hagyományaiban, bizarr szokások is kapcsolódtak az ízletes nedűhöz. A bama.hu Burján István néprajzkutatót kérdezte a pálinkás hagyományokról, népszokásokról.

A pálinka mindig is tisztító szereppel bírt a hagyomány szerint, a cefrébe sosem tettek cukrot. Használták fogfájásra, torok- és gyomorfájásra, sebek gyógyítására egyaránt. A fájó ízületeket pálinkába mártott liliommal borogatták, mely szintén a (szűzi) tisztaság jelképe volt. A gyermek születésekor apjuk gyakran félretett egy üveg pálinkát, hogy később, gyermekük nagykorúvá válásakor, vagy esküvője alkalmával fogyasszák el.

Ambivalens az ital szerepe, hiszen a pálinka mindig jelen volt a magyarok életében, sokszor másodlagos szerepet játszott a bor, néha a sör mellett is. A tiszta szőlőből inkább bort készítettek, a pálinka pedig gyakran a maradékokból készült

– mondta a portálnak a szakember.

Ugyanakkor egyes vidékeken, paraszti étkezéseken ünnepi szerepet szántak a pálinkának, amelyet belső fertőtlenítésre is használtak. Idegenbe utazva kiváltképp előszeretettel fogyasztották étkezés előtt.

A pálinkához számos szokatlan, ma már igen bizarrnak mondható népszokás is kapcsolódik.

Elődeink szerint a pálinkával férjet is lehetett fogni. A lányok havi tisztulásuk idején a tisztulás egy cseppjét keverték a pálinkába, amit a vágyott férfinak kínáltak

– említette Burján István.

A férjeknek, akik túlzottan rabjai voltak az italnak, feleségük egy elhunyt habzó szájából vagy a halott mosdatásához használt vízből cseppentett a pálinkába, ezzel itatva alkoholista urát, remélve, hogy ez véget vet az italozó kedvének

– mondta érdekességként a néprajzkutató, aki azt is hozzáfűzte: a Vajdaságban találkozott olyan szokással, hogy egy fej savanyú káposztával fogyasztották az italt.

Kapcsolódó
Tarolt a magyar manufaktúra a pálinkakészítés Oscar-díján
Négy év után visszatért és szinte mindent megnyert az Árpád Pálinka.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik