Otthon készült

Vannak, akik már több fügepálinkát főzetnek, mint szilvát

MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán
MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

A korai szilvák csalódást okoztak a pálinkafőzőknek Békésben, a későbbi érésűek azonban lédúsak, jó a cukortartalmuk és a kihozataluk. A kajszi- és az őszibarack egy részét elvitte a tavaszi fagy, vilmoskörtéből és nyári almából sok termett. A birsen már látszik, hogy nagyon kevés lesz. A bérfőzetési kedv nem csökkent Békésben, az otthonfőzés helyett a többség szakemberekre bízza a pálinkák előállítását, olvasható a beol.hu körképében.

Nagy Árpád, a csabai Árpád Pálinka Manufaktúra főzőmestere emlékeztetett, családonként 86 liter, 50 százalékos pálinkánál nem kell megfizetni a jövedéki adót, ami kedvez a pálinkafőzőknek. Aki vásárolja a gyümölcsöt, annak idén mélyebben kell a zsebébe nyúlnia. Emellett a növényvédelem is drágult, tette hozzá.

A bérfőzési árakat ők csak öt százalékkal emelték, az időben történő előjegyzésnek pedig ott van nagy jelentősége, hogy egy-két héten belül a minőség miatt tanácsos a cefréből kifőzni pálinkát.

Békésben még mindig a szilva vezet, idén vegyes a kép. A korai fajták a júniusi, júliusi sok csapadéktól vizesebbek voltak, viszont a későbbi érésűek jól hoznak. Ezt erősítette meg Hankó János kertész, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát kör elnöke is a lap megkeresésére.

A cseresznyénél és a meggynél károkat okozott a monília gombabetegség, a kajszinál, őszibaracknál, a szilvánál a fajtán is sok múlt a termést illetően. Ami érdekes, rengeteg a füge Békésben is, már a második, harmadik kötésről szedik a termést pálinkának. Vannak, akik már több fügepálinkát főzetnek, mint szilvát

– magyarázta.

Hankó János kiemelte, tagjaik túlnyomó többsége a lakosság nagy részéhez hasonlóan a bérfőzetést választja az otthonfőzés helyett. Ebben a szakértelem, a kisebb kockázat, a sokak szerint jobb technológia mellett szerepet játszik a mennyiség is. Aki sok gyümölcsöt cefréz, annak jóval hosszabb ideig tart az otthonfőzés, mintha elviszi a cefrét egy manufaktúrába.

Kapcsolódó
Magyarországon is megjelent a fügefák réme
A füge-levélbolhát 2022-ben Pécsett, Harkányban, Komlón, Siklós–Máriagyűdön és Hévízen észlelték először.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik