Életmód

Új természetvédelmi parkot alapítanak a Báza folyónál

Wikipédia / Divna Jaksic
Wikipédia / Divna Jaksic
A védett terület egy jelentős ökológiai folyosót képez.

Szerbia kormánya elfogadta, hogy egy új természetvédelmi parkot hozzanak létre – írta a Szabad Magyar Szó.

A Báza folyó Szlavóniából, vagyis Horvátországból ered, Batrovcinál lép Szerbia területére. A folyó a Szerémség területén keresztül folyik, és Racsánál torkollik a Szávába.

Az új természeti park Sid község területén lesz, 282,34 hektárnyi védett természeti értékről van szó, amelynek nagyobb része állami tulajdonban van.

Báza térsége nemcsak gazdag biodiverzitása miatt fontos, hanem ez egyben ökológiai folyosó is, amely lehetővé teszi a fajok vándorlását és a genetikai anyagok cseréjét a távoli élőhelyek között.

A változatos, vízi, mocsaras és erdei élőhelyek 131 magasabb rendű növényi taxonnak, 26 emlősfajnak, 27 gerinctelen fajnak, 11 kétéltűfajnak, 9 hüllőfajnak, 118 madárfajnak, 62 fajta planktonnak és 16 halfajtának adnak otthont.

Jelenleg a szerbiai védett természeti területek 5443 négyzetkilométer területet, vagyis az ország területének mintegy 6% -át fedik le. Az országban 5 nemzeti park mellett 12 natúrpark, valamint 47 természetvédelmi terület található.

Szerbia a legújabb döntéssel ismét közelebb került ahhoz a célhoz, hogy az ország kilenc százaléka természetvédelmi oltalom alá kerüljön.

Kapcsolódó
Bemutatkozik az Al-Duna sokak által nem ismert fantasztikus világa
Az egyik legszebb folyami vadregényes völgy, ahol megnézhetjük Európa legmagasabb és legvitatottabb sziklaszobrát is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik