Életmód

Ez a különbség a valódi és a műtejföl között

pixabay
pixabay
Nem mindegy melyik kerül az ételbe, ezért mindig alaposan nézzük meg, mit vásárolunk.

A kamutejfölök a legtöbb áruházban a valódi tejfölökkel egy helyen találhatók, csomagolásuk a megtévesztésig hasonlít a valódiakéra, sőt, még a nevük vége is általában „föl”, de másképp kezdődik. Valamilyen előtag+föl a nevük, és körülbelül annyi rokonság fűzi őket az igazi tejfölökhöz, mint a margarinokat és vajalternatívákat a vajhoz. Olcsóbbak ugyan a valódi tejfölöknél, ám ezentúl semmiféle előnyük nincsen. Mivel nehéz eligazodni, mi is a helyzet a kamufölökkel, zsírszegény és laktózmentes tejfölökkel, vegán tejfölökkel kapcsolatban, melyik micsoda valójában, szakértővel járt utána a kérdésnek a Telex.

Mi az a tejföl?

Az igazi, krémes, zsíros, savanykás tejföl, a magyar konyha egyik legfontosabb kiegészítője, ami az ételeinket finomabbá teszi, így méltán az egyik legnépszerűbb termék hazánkban.

Az igazi tejföl két alapanyagból áll: tejszínből és baktérium-kultúrából. A tejföl ugyanis nem több, mint savanyú tejszín. A hagyományos paraszti tejföl úgy készül, hogy elkezdik altatni a tejet, ami felfölöződik, és közben elkezdenek dolgozni a tejsav baktériumok, savanyodik is. Ha egyszerűen aludttejet csinálunk otthon, tehát szobahőn hagyjuk állni a tejet, majd pár nap múlva leszedjük a tetejét, azt a sárgás színű, krémes dolgot, az a tejföl.

– magyarázta el a portál megkeresésére Reményik Kálmán, a Vászolyi Sajtmanufaktúra sajtmestere.

Ez a folyamat a kézműves gyártásban úgy működik, hogy a tejszínt szeparálják a tejből, valamilyen kultúrával beoltják, ami így egy nap alatt besavanyodik. Amikor lehűl, akkor lesz olyan sűrű és krémes állaga, amit tejfölként ismerünk. A tejföl kizárólag állati alapanyagból készül.

Az ipari tejfölök annyiban különböznek a kis műhelyekben készültektől, hogy homogénezik a tejfölöket, de a szakember szerint homogénezés nélkül is lehet krémes tejfölt gyártani.

Mi az a műtejföl?

A boltokban a tejfölszerűségeket -föl utótaggal ellátott különféle neveken találjuk. A dobozon található feliratok szerint általában pálmazsírból vagy kókuszzsírból, valamint tejkultúrából, tejfehérje-koncentrátumból vagy tejsavbaktérium színtenyészetből állnak. Míg az ipari tejfölök kilónként 1000-2000 forint közötti áron kaphatók, a tejfölimitátumok sem jelentős mértékben olcsóbbak. A műtejföl vásárláson megfogott spórolás tehát nem jelentős, ebből az összegből egy rágó vagy kifli sem jön ki.

A lényegi különbség, hogy a tejfölimitátumok nem csak állati alapanyagokból készülnek, hanem növényiből is. Ezek is tejalapú készítmények, de növényi zsírokat adnak hozzájuk, egyszerűen azért, mert ezek olcsóbbak

– részletezte Reményik Kálmán.

A legjelentősebb különbség a műtejfölök állagában van, nem krémesek, és mivel mesterségesen kell savanyítani őket, nem olyan finomak, mint az igazi tejfölök, ráadásul abban az esetben, ha telített zsírsavakban gazdag zsíradékkal dúsítják, akkor nem is olyan egészségesek.

A doboz kibontásának pillanatában látszódik a valódi tejföl és műtejfölt közötti különbség. Az utóbbi színe fehérebb, ha belekanalazunk, törik, szaga és íze minimális.

A tejérzékenyeknek jobb a kamuföl?

Gyakran indokolják ezeknek a műtejfölöknek a létjogosultságát azzal, hogy ezeket tejérzékenyek is fogyaszthatják. A valódi tejszíneknek, tejfölöknek nagyon magas a laktóztartalma, a műtejfölöké jóval alacsonyabb. Ezért lehetséges, hogy tejérzékenyek jobban meg tudják emészteni, de mivel ezek a termékek mégsem egészen tejmentesek, nem jelentenek tökéletes megoldást ételintolerancia esetén sem. Az egyetlen minden tejszármazéktól mentes alternatíva a vegán tejföl.

Kapcsolódó
Így készül a házi tejföl és a túró egyszerűen
Tejföl nélkül nincs magyar konyha és nincs magyar háztartás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik