Ezért olyan egészségesek a lila gyümölcsök és zöldségek

A lila zöldségek és gyümölcsök is valóságos szupererővel rendelkeznek színüknek köszönhetően, ezért érdemes gyakrabban fogyasztani őket.

A lila a legkülönlegesebb szín, amelyet sokáig szentként tiszteltek, annyira nehezen lehetett előállítani. Emiatt is lett a királyok színe, de még a keresztény liturgiában is fontos szerepet tölt be a megbánás színeként. Ezek után nem meglepő, hogy a lila zöldségek és gyümölcsök is rendkívül értékesek, és nem csak azért, mert csodás színük miatt jól mutatnak a tányérunkon, írta az Éva magazin.

pixabay

Mitől olyan egészségesek a lila zöldségek, gyümölcsök?A lila élelmiszerek színüket az antociánok nevű pigmenteknek köszönhetik. A természet pedig nem véletlenül „találta fel” ezeket a különleges színt adó vegyületeket. Segítségével a beporzó rovarok vagy az állatok könnyebben megtalálják a növényeket, így biztosított a magszóródás, vagyis a növény szaporodása, ráadásul az antociánok a napsugárzás káros hatásai ellen is védelmet nyújtanak. Ezek a vízben oldódó vegyületek pedig antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelynek pozitív hatásai az emberi szervezetben is érvényesülnek, ha lila zöldségeket és gyümölcsöket eszünk.

pixabay

A szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásaik

Kapcsolódó
Egészségünk valódi őre a fekete retek
A téli retek sokkal finomabb, karakteresebb, mint piros társa, ráadásul valódi gyógyszer.