Életmód

Egészségünk jótékony őre a lenmagolaj

pixabay
pixabay
A lenmagolajat számos egészségügyi probléma kezelésére használják.

A lenmagolaj elsődleges felhasználása napjainkban az egészségmegőrző szerepével hozható összefüggésbe. Szerencsére a len könnyen elérhető hazánkban is, és ezért az ára is kedvező. Egy ilyen szuper olajnál, aminek ennyi komplex hatása van, ez még egy plusz szempont. Omega 3 tartalma sokszorosa a halolajénak, antioxidáns hatású, gazdag A-, B-, C-, D- és E-vitaminban, biotinban, van benne magnézium, foszfor, kálium, jód és még jó pár ásványi anyag, illetve pantoténsav is. Kevés olyan szervrendszerünk van, amit ne támogatna meg valamilyen formában ez az olaj.

A lenmagolaj őrölt és préselt lenmagból készül. Állítólagos előnyei közé tartozik a gyulladás csökkentése, a szívbetegségek megelőzése és a rák kockázatának csökkentése is, illetve elősegíti a bőr szépségét, írta az Agrároldal.

Mire használható a lenmagolaj?

A lenmagolajat számos egészségügyi probléma kezelésére használják, beleértve a gyulladás csökkentését és a rák megelőzését. Számos aktív vegyületet tartalmaz, amelyekről úgy gondolják, hogy jótékony hatásúak, többek között:

  • Omega-3 zsírsavak
  • Egészséges fehérjék, amelyek csökkenthetik a szívbetegség kockázati tényezőit
  • Rost az emésztési problémák és a székrekedés megelőzésére
  • Fenolvegyületek, amelyek megelőzhetik a rákot
  • Ásványi anyagok, beleértve a kalciumot és a magnéziumot

Gyulladás csökkentése a lenmagolajjal

Kutatások szerint a lenmagolaj csökkentheti a különféle gyulladásokat , ami segíthet a fájdalomtól szenvedőknek. Úgy gondolják, hogy az omega-3 zsírsav tartalma miatt még olyan hatékony is lehet, mint az olívaolaj ezen a területen.

A rákos sejtek növekedésének csökkenése a lenmagolaj segítségével

Az állatokon végzett korai kutatások szerint úgy tűnik, hogy a lenmagolaj sikeresen gátolja a vastagbélrák kialakulását patkányokban. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy képes szabályozni a tüdőrák terjedését is egerekben. Jelenleg is vizsgálják az embereknél a hatásait.

A bőr egészségének javítása – a lenmagolaj csodája

Sokan, akik helyileg vagy belsőleg használnak lenmagolajat, arról számolnak be, hogy már viszonylag rövid idő alatt is jelentősen javult bőrük minőségét. Több tanulmány is ezt sugallja.

pixabay

A szívműködés javulása

A lenmagolajban található omega-3 zsírsavak ismét jelentős egészségügyi előnyökkel járnak a szív és a keringési rendszer számára. Mivel ezek a savak segítenek csökkenteni a gyulladást, az erek megnyílnak, így több vér áramolhat át tehermentesen, mivel több omega-3 zsírsav kerül a szervezetbe. Csökkentheti a vérnyomást és a szabálytalan szívverés kockázatát.

Székrekedés és hasmenés enyhítése lenmagolajjal

A lenmagolaj nemcsak elősegíti a rendszeres székletürítést, hanem segít a hasmenés csökkentésében is. Ez a kombináció elképesztő mindenki számára, aki rendszeresebb és kényelmesebb székletürítést szeretne. Egy 2015-ös állatkísérlet megállapította, hogy a lenmagolaj ezeken a területeken rendkívül sokat segített laboratóriumi egereknél.

Hogyan illeszthetem be a lenmagolajat az étrendembe?

A lenmag vagy bármilyen más olaj vásárlásakor fontos, hogy a lehető legtisztább formában vásároljuk meg azt. Nem minden lenmagolaj jó. Annak érdekében, hogy elkerüld az olyan dolgokat, mint a műtrágyák és növényvédő szerek, érdemes bio lenmagolajat keresni.
Ezenkívül egyes lenmagolajat magas hő- és nagynyomású kezeléssel hoznak létre, amely sajnos tönkreteszi a jótékony anyagok számos pozitív tulajdonságát. Annak érdekében, hogy a lehető legjobb olajat kapd, csak hidegen sajtolt olajat vásárolj.

A magolajat fogyaszthatjuk magában, például reggel éhgyomorra letudhatjuk az egészségmegőrzést.
Akinek ez túl drasztikus, az hozzárakhatja ételeihez, de sohase tegyük forró ételre, és ne is melegítsük az étellel együtt. Ahogy fentebb írtuk, bele lehet keverni salátába, turmixba, túróba, de akár pirítósra is kenhető, vagy szendvicskrém alapanyaga is lehet. Igazából csak a kreativitásunk szabhat határt. Ajánlott napi átlagos adagja 1 evőkanál, és érdemes minimum 3 hónapos kúrát alkalmazni, de, ha komolyabb betegségünk van, akkor állandóan és nagyobb mennyiségben is fogyasztható.

pixabay

A lenmagolaj használata és az étrendbe való beépítése egyszerű, hisz nagyon sokféleképpen használható, ami nagyon fontos, hogy sose hevítsük, csak hidegen használható fel:

  • először is használhatjuk olajként salátaöntetekhez, mártogatósokhoz és szószokhoz
  • egy evőkanállal shake-be vagy turmixba tehetjük
  • közvetlenül a bőrre rakhatjuk a bőr egészségének javítása és hidratálás érdekében
  • sokan a hajukon is használják a haj minőségének javítására

Kinek nem ajánlott a lenmagolaj fogyasztása?

Habár ez a növényi olaj és a mag is egy superfood, bizonyos esetekben elővigyázatosan kell alkalmazni. Magas fitohormon tartalma bár kedvezően befolyásolja a női hormonokat és a klimaxot, terhes és szoptatós anyukák ne fogyasszanak belőle nagy mennyiségben. Mivel könnyíti az érrendszer működését, véralvadásgátló gyógyszerek mellé nem ajánlott.

Kapcsolódó
Kertünk őszi kincse a dió és a mogyoró
Kedvezően hatnak az egészségünkre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik