Életmód

Burkol és hegeszt – nőként áll helyt az építőiparban

Megmosolyogták, elutasították, de megmutatta, igenis lehet nőként érvényesülni a kemény fizikai munkában.

Vannak tipikusan nőiesnek és férfiasnak mondott szakmák. És vannak, akiket csöppet sem érdekel, hogy mit minek mondanak. Ha úgy akarják, akkor megtanulják, begyakorolják és végzik azt, amiről mások lebeszélik, sőt, eltanácsolják.

Éles-Tóth Erika sem úgy kezdte, hogy burkoló szeretne lenni, de aztán így hozta az élet – no, meg az akaratossága és kitartása. Most pedig már családi vállalkozásban dolgozik a fiával és férjével, nem csak burkol, de hegeszteni is megtanult. A szokatlannak mondható pályaválasztásáról mesélt a Sokszínű Vidéknek.

Éles-Tóth Erika

Mi szerettél volna lenni gyerekkorodban? És mi lettél felnőttként?

Gyerekkoromban nem volt semmi konkrét, hogy mi szeretnék lenni, de középiskola előtt a cukrász és szakács szakma vonzott. Szakácsiskolába mentem. Dolgoztam is benne, aztán munka mellett elvégeztem több iskolát is. Boltvezető, majd kozmetikus és masszőr lettem. Ezután kozmetikusként dolgoztam. Ekkor jött a válásom és egy boltban kezdtem dolgozni, mert a két fiamat jobban el tudtam látni ebben a munkabeosztásban.

Éles-Tóth Erika

Majd jött egy éles váltás. Mi történt?

A volt férjem azt mondta, nem segít egyik gyereknek sem, és a nagyfiam akkor tanult burkolónak, ezért úgy döntöttem, majd én segítek neki, és beiratkoztam egy burkoló suliba.

Hogyan fogadtak, amikor beiratkoztál a burkoló képzésre?

Az ügyintéző beiratkozáskor kétszer kérdezte meg, hogy melyik képzésre akarok jelentkezni. Azt hitte, rosszul hall. Én voltam az első nő abban a suliban. Először poénkodtak a csoporttárs fiúk, hogy a műkörmös tanfolyam nem ott van. Aztán három részre szakadt az osztály. Az első részének szimpatikus volt, hogy ott vagyok. A második része egyszerűen nem vett tudomást rólam. A harmadik része pedig utálta, hogy ott rontom a levegőt.

Az üzemorvos simán elutasította a jelentkezésemet. Azt mondta, mit akarok az 50 kilómmal?! Nézzek már magamra! Ehhez erő kell! Ő ezt nem írja alá! De nem hagytam magam, és mondtam neki, hadd döntsem már el én, hogy mit szeretnék tanulni. A végén csak aláírta, de azért azt még hozzátette, hogy „úgyis kihullik félidőben”! De nem szoktam feladni dolgokat! A vizsgán is megkaptam a magamét. Az egyik vizsgáztató megkérdezte, miért jelentkeztem erre a szakmára. Aztán csak annyit mondott, neki az a véleménye, egy nőnek semmi keresnivalója ebben a szakmában.

Éles-Tóth Erika

Van olyan, ami nehézséget okoz neked ebben a szakmában nőként?

Nehézséget az okoz, hogy nem fogadják el a nőket. Legalábbis az emberek zöme. Aki inkább egy nőt hív, az olyan nő, aki csalódott a férfi szakemberekben. Vagy azért, mert nem vették őket komolyan és a munka felmérése után odavetették nekik, hogy „majd a férjével megbeszélem”, vagy a kőműves dekoltázs kivillantásával vívták ki a nemtetszést.

Persze tisztelet a kivételnek, ismerek nagyon profi, tisztelettudó szakikat is. Egy alkalommal egy ismerősöm hívott dolgozni magával, hogy megtanulhassak egy bizonyos munkát. Na az volt még érdekes! Egy új bevásárlóközpont épült, ahol ugye, nem meglepő módon, én voltam az egyetlen női munkás. Voltak beszólások, voltak kíváncsiskodók, és volt néhány „szerelmes Don Juan”.

Éles-Tóth Erika

Egyikük el is rabolta a szívedet.

Hát igen. A szerelem. Válás után szerintem én voltam a legférfiellenesebb nő a világon.

Egy munkámhoz kellett egy térkő sablon. Rákerestem a lakatosokra a környéken. Az elsőre, akit kidobott a net, ráírtam. Megbeszéltük telefonon, hogy mit szeretnék rendelni tőle. El is készítette, és megbeszéltük, hogy átveszem. Fogalmam sem volt róla, hogy kit kell keressek, mivel nem volt róla fotó az oldalán. Mikor megláttam, hűha!

Néha elhívott dolgozni magával, és megkértem, tanítson meg hegeszteni, nem akarok mástól függeni, és mindig várni, hogy mikor ér rá valaki. Megtanított. Ezután egyre többet dolgoztunk együtt. Körülbelül fél év múlva összejöttünk.  Fél év múlva eljegyzett, megint fél év múlva összeházasodtunk. Annyira egyformák vagyunk, hogy félelmetes. Tudod, amikor tudjuk egymás gondolatát is. Mindent megtudunk csinálni, amit kérnek tőlünk. Ha soha nem csináltunk még olyat, akkor is.

Éles-Tóth Erika

Most már van, hogy az egész család együtt dolgozik, a fiaddal és a férjeddel milyen munkákat végeztek?

Igen. Burkolunk, előtetőt, kerítést, könnyűszerkezetes házat, dísz- és használati tárgyakat, üzletek berendezéseit, rozsdamentes bútorokat, medence fedést, de csináltunk már teherliftet is. Mindent. A fiaim nagyon szeretik a férjemet. Sok mindent tanított nekik.

Nagyon sokan érdekesnek találják, amit csinálunk és ahogy csináljuk. A legmegtisztelőbb felkérés az volt, amikor Fábián Évi felkért, hogy szerepeljek a Nők Magyarországon című könyvben. Egy olyan könyvben, amiben csupa híres hölgy kapott helyet. Énekesek, színészek, kutatók, orvosok, képzőművészek. És én, a kis mezei anyuka.

Éles-Tóth Erika

Tervben van esetleg új szakma kitanulása is?

Új szakma? Már végeztem is. Kézműves élelmiszerkészítő lettem, de szerintem nem ez az utolsó. Több lábon kell állni.

Éles-Tóth Erika

Kapcsolódó
Régészből cukrász, katonából fonalboltos, avagy karrierváltás életünk közepén
Lehetséges életünk közepén egy teljesen más karriert választani, mint korábban? Naná!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik