Kertünk-Portánk

Tökéletes kerítés azért, hogy a macskánk a portánkon belül maradjon

Egy olyan kerítést épített a macskatulajdonos, amelyen egyetlen cica sem mászik át, mégsem rondítja el a környezetét.

Amilyen egyszerű, olyan hatékony, de néhány fontos paramétert be kell tartani, különben nem működik. Bánffy-Hüttner Nóra egy közösségi oldalon osztotta meg módszerüket, ami lényegében egy két méter magas kerítés, aminek a tetejére egy plexiréteg van felszerelve.

Gyakori kérdés különböző fórumokon, hogy miként lehet a kertünkön kívül tartani a macskákat, én pedig megfordítottam a problémát, és felelős állattartóként szerettem volna bemutatni, hogyan lehet a saját állatainkat a kerten belül tartani. Sajnos az első macskánk egy másik házban kijárós cica volt, és egy kerítésbe szorulva halt meg. Többek között ezért is szerettük volna, ha a három mentett cicánk biztonságosabb körülmények közt élhet

– mesélte Nóra, aki családjával Ausztriában, Bécsben él egy kertes házban, és elmondása szerint a kerítés felállításakor egyeztetett a szomszédokkal, és persze annak is utána kellett járni, hogy az utcafrontra néző ingatlanokra vonatkozik-e valamilyen helyi rendelet, például a kerítésmagasság szabályozásában.

Ennek a módszernek ugyanis a lényege, hogy két méter magas kerítést kell építenünk, aminek a felső harmadára plexit szerelünk fel. Az alacsonyabbakat még át tudja ugrani egy macska, itt viszont meg kell kapaszkodnia a kerítés felső részén, hogy átmásszon, de a plexin visszacsúszik, nincs rajta „fogás”

– tette hozzá Nóra, megemlítve azt is, hogy aki az esztétikum miatt aggódna, annak csak annyit tud mondani a saját tapasztalata alapján, hogy a plexit soha senki nem vette még észre a kertjükben, akinek pedig elmondták, az ledöbbent, hogy jé, tényleg ott van.

Nóra posztja alatt persze sok olyan hozzászólás is érkezett, ami arról szólt, hogy ez a módszer igen költséges egy ezer négyzetméteres telken.

A nagy telkeknél valóban költséges ez a megoldás, oda az egyik hozzászóló olyan kerítést javasolt, aminek a felső részére egy 40 fokban befelé hajló szerkezetet kell építeni, de a túl kicsi telekre sem javaslom, mert a két méteres kerítésnél olyan érzésünk lehet, mintha egy dobozban lennénk

– emelte ki Nóra elmesélve, hogy a plexi felszerelését a férjével együtt végezték. Pontos mérés után a férj kifúrta és kábelkötözővel ketten felszerelték. Érdemes minél vékonyabb plexit választani a súlya miatt.

Két éve élünk ebben a házban és már a kiválasztásnál szempont volt az állatok védelme. Két év alatt egyszer sem másztak ki a macskáink, és kintről is csak egy alkalommal tévedt be egy kolléga, de mivel kimenni ő sem tudott, macskahordozóban vittük vissza a lakhelyére

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy aki nem szívleli a macskákat és nagyon félti a kertjét az inváziótól, ő Nóra megoldásának akár az inverzét is felállíthatja: kívülre kell tenni a plexit.

Kapcsolódó
Alvin az ország első terápiás macskája
Nem csak trükkökre képes egy darabka párizsiért, de gyógypedagógus gazdájának is sokat segít a munkájában.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik