Kertünk-Portánk

Sok mindent elárul a macskákról a farkuk

Ismered a macskád gondolatait? Figyeld, hogyan tartja a farkát, és azonnal tudni fogod, mit érez.

A macskatulajdonosok tudják jól, a cicák sokféleképpen tudnak kommunikálni, nem csak a nyávogásuk, de a testbeszédük is jelentéssel bír. A fülük pozíciójából például egy rutinos gazdi azonnal tudja, hogy cicája éppen hogy  érzi magát. A felfelé mutató fülek azt jelentik, hogy a macska éber vagy boldog, míg a hátracsapott, szorosan fejre lapuló fülek az állat feszültségét, félelmét jelzik, írja az MNN.

A cica hangulatát azonban legjobban a farka jelzi. Elég egy pillantást vetni kedvencünkre, és azonnal bepillanthatunk lelkivilágába, ha ismerjük a macskafarok nyelvrendszerét.

Mit is jelentenek a különböző tartások?

A cicafarok egyenesen az égre mered

Amikor egy macska magasra tartja a farkát a levegőbe, magabiztosságot, izgalmat vagy elégedettséget fejez ki. A macskák gyakran üdvözlik a gazdájukat ilyen faroktartással, ezzel jelzik nekik, hogy örülnek, hogy látják őket (és kapnak végre enni).

Ívelt, mint egy kérdőjel

Az egyenes farok, amelynek vége ívelt, és egy kérdőjelre emlékeztet, barátságosságot, játékosságot jelez. A cica ezzel a tartással azt fejezi ki, ideje egy kis simogatásnak vagy egy jó kis játéknak.

Fotó: Pixabay.com

Egyenesen lefelé tartott farok

Ha a macska a farkát a föld felé egyenesen nyújtja, ez gyakran azt jelenti, hogy nem biztos a helyzetében és agresszív lehet. Ilyenkor nem kell neki kedveskedni, a legjobb, ha békén hagyjuk. Néhány fajta, például a perzsa még akkor is alacsonyan tartja a farkát, ha játékos hangulatban van.

Lassan ide-oda lengő farok

Az egyik oldalról a másikra lassan mozgó farok akkor jellemző, amikor a macska egy adott tárgyra összpontosít, például rovarra vagy játékra. Gyakran láthatjuk ezt a faroktartást a lecsapni készülő macskáknál.

Fotó: Pixabay.com

Gyors farokcsóválás

Egyértelműen agressziót, idegességet jelez, ha a macska nagy és gyors farokcsóválást végez, például ülve, miközben a földet söpri. Ilyenkor jobb, ha nem piszkáljuk.

Felborzolt farok

Az ijedt, izgatott vagy dühös macska jellemzője a felborzolt, feszesen tartott farok. A borzolás azért van, hogy az állat nagyobbnak tűnjön valódi méreténél, és lehetőleg elkerüljön valamit, amit fenyegetésnek érzékel.

Test alá behúzott farok

A test alá húzott farok félelmet, bizonytalanságot vagy engedelmeskedést jelez, ilyenkor legjobb ha hagyjuk, hogy elvonuljon valahova az állat megnyugodni.

Fotó: Pixabay.com

Farok a test köré tekerve

Többnyire azt jelzi, ha a cica farka átöleli a testet, hogy minden a legnagyobb rendben. Ilyenkor a farok olyan, mint egy ölelő kar.

Egyenesen tartott rezgő farok

A totális izgatottság jele. Mintha a cica azt mondaná: odavagyok érted, meg azért, amit csinálsz. Sok macskatulajdonos szerint a cicáknál közvetlenül etetés előtt is megfigyelhető ez a faroktartás.

Sicc! Így tartsd távol a szomszéd macskáját
Mit tehetünk, ha a szomszéd macskája a kertben matat, a lábtörlőre piszkít, a kerti székben alszik?

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik