Kertünk-Portánk

Okosak a cicák, mert megértik a nevüket

Ha nem reagálnak, amikor szólítjuk őket, egyszerűen nincs hozzá kedvük.

Egy új tanulmány szerint a macskák megértik a nevüket. A Science Reports-ben közzétett tanulmány szerint képesek megkülönböztetni nevüket más véletlenszerű hangoktól, írja a CNN.

Tudományosan is alátámasztották, hogy a macskák csak azért nem reagálnak a hívásra, mert épp nincs kedvük hozzá.

A kutatók több kísérletet is elvégeztek a macskák otthonában a gazdijuk jelenléte nélkül, hogy vajon hogyan reagálnak a nevük hallatán. Nagyjából azonos hanglejtéssel ejtették ki az azonos hosszúságú főneveket, mint a macska neve, aztán felvételt készítettek róla, majd 15 másodperces intervallummal lejátszották, a legvégén a macska nevével.

Függetlenül attól, hogy ki beszélt, idegen vagy épp a macska gazdája, a cicák többsége reagált valamilyen módon, ha a nevét meghallotta, mozgatta a fülét, vagy elfordította a fejét.

Az összes kísérleti eredmény azt bizonyítja, hogy a háztartásokban élő macskák meg tudják különböztetni a nevüket az egyéb szavaktól és a többi macska nevétől

– írták a kutatók.

Ez az első kutatás, amely megmutatja, hogy a macskák képesek megérteni az emberi verbális kijelentéseket. Ugyanakkor az nem derül ki belőle, hogy tudják-e, hogy a nevüket hallják, vagy csak egy olyan szót, amely különös jelentőséggel bír a számukra.

Gördeszkázik a világ legokosabb macskája
Bármit megtanul egy cica, ha van kedve hozzá.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik