Életmód

Fellendítenék a balatoni sírkő-turizmust

MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

„Tombstone Tourism”, azaz a sírkő-turizmus kifejezés ma még nem túl ismert a hazai turisztikai szakmában, ugyanakkor a most következő hosszú hétvége rávilágíthat arra, milyen fontos is volna, hogy foglalkozzanak ezzel a témával.

A Balaton és környéke tele van huszár-emlékhelyekkel. Szinte minden tavi településnek megvannak a maga hősei. Ezek nevét, haditetteit számos emléktábla, sírhely őrzi. Több olyan szobor is található a Balaton környékén, amelyeknek olyan mondandója lehet a kirándulók számára, amelyek az 1848-as forradalommal kapcsolatosak

– áll a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) közleményében, amit a Hírbalaton.hu szerkesztőségéhez juttattak el.

Főként közép-és kisiskolás gyermekekkel javasolt ezeket a helyeket meglátogatni, hiszen ők azok, akik a legfogékonyabbak erre a történelmi időszakra. Egy-egy kirándulás alatt megszerzett élményeket a gyerekek később be tudják építeni az iskolai tanulmányaikba is – mondta Fekete Tamás, a szövetség alelnöke. Hozzátette, az ilyen balatoni emlékhelyek meglátogatása a történelmi lexikális tudásnál jóval többet jelentenek. Minden egyes emléktáblának, szobornak, sírnak olyan üzenete van, amely segítheti a fiatalok kötődését a régióhoz, erősítheti magyarságtudatukat. Az ilyen helyek turisztikai célpontként való megjelenítése segít összekötni a múltat és a jelent.

Szoborállításban jók a balatoniak

Kevesen tudják, hogy Kossuth Lajos egykori kormányzó első köztéri szobrát is Balatonon állították fel a mai Balatonszabadi területén, 1894-ben,  az osztrák – magyar monarchia idején mindez igen bátor tettnek minősült. A balatoniak adták össze a közadakozás révén  a világ első köztéri Kossuth szobrának költségeit. Ezt követően Balatonkenesén és Balatonalmádiban is állítottak hasonló szobrot.

Több más forradalmi emlékmű, kegyhely is található a Balatonon, amelyek akár egy kerékpáros kirándulás alkalmával is megközelíthetők. Ilyen például a badacsonytomaji temető, ahol Pöltenberg Ernő tábornok díszsírhelye található, aki huszárszázadával részt vett többek között a pákozdi és az isaszegi csatában, az osztrák csapatok mellett, több alkalommal az oroszok is vereséget szenvedtek katonaitól. A forradalom végén halálra ítélték, elsőnek lépett a bitófa alá a 13 aradi vértanú közül. Családja Badacsonyban nyert oltalmat, a Badacsonytomaji temetőben található síremlékük.

Siófokon mindenki ismeri Somogyi József nevét, aki egyébként nem is Magyarországon született, hanem Angliában. Részt vett a forradalmi harcokban, majd a fegyverletétel után néhány évvel, egy titkos összeesküvés résztvevője lett, amelynek egyik célja a Habsburg ház megdöntése lett volna. Emiatt húsz évi börtönre ítélték. Emlékműve és sírhelye Siófok-Kiliti városrészben található. A környéken több más történelmi zarándokhely is van, ilyen például a Kőröshegyen található Gaál György református lelkész sírja, akit rosszakarói feljelentettek a szabadságharc idején elmondott beszédéi miatt, őt szintén 20 év börtönbüntetésre ítéltek.

A temetői turizmus a kultúránk része

A Balatonon és környékén még legalább 20-30 olyan más történelmi sírhely, emlékmű található, amelyre érdemes volna a helyi településvezetőknek és turisztikai szakembereknek az eddigieknél is nagyobb figyelmet szentelni. Mindez újabb turistákat hozhatna a régióba különösen március közepén – mondta Éskovács Péter, a BTSZ tanácsadója.

Mint kifejtette, a temetők turizmusban való szerepéről már számos tanulmány és tudósítás született, amelyek jó példával szolgálhatnak a Balaton számára is. Amerikában létezik olyan temető, ahol már hivatalos idegenvezetőt is alkalmaznak. Európában pedig számos olyan sírkert található, amelyet az átlagnál több turista is felkeres. Ilyen Kolozsváron a Házsongárdi temető, a bécsi temető, Párizsban a Pčre-Lachaise. Ezeken a településeken a temetők nem hagyományos turisztikai célpontok, de elengedhetetlen állomásokká váltak a helyi történelem és kultúra iránt érdeklődők körében – mutatott rá a BTSZ tanácsadója.

Kapcsolódó
4 szoborpark a Dunántúlon, amit érdemes felvenni a bakancslistára
A szoborparkokban sétálva kicsit olyan érzésünk lehet, mintha kiállításon járnánk a szabad ég alatt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik