Életmód

Hazánk egyetlen kegyeleti erdeje az agostyáni Emlékerdő

dreamtime
dreamtime
A kegyeleti emlékerdő egy olyan erdei temetkezési emlékhely, ahol az elhunyt hamvai egy biológiai úton lebomló, környezetbarát urnában kerülnek elhelyezésre az előzetesen kiválasztott erdei emlékfa gyökereinél.

Egyre többen gondolják úgy, hogy teljesen elfogadható és és egyben megnyugtató erdőben lelni örök nyugalomra. Bekerülni az élet körforgásába. Nem temetőbe járni, és sírkövekre helyezni a virágcsokrot, hanem erdőben sétálva odamenni egy fához, ami családtagjaink emlékét őrzi, ágaival és leveleivel. Végtelen nyugalom a természetben.

Az első természetes temetőt az Egyesült Királyságban 1993 -ban nyitották meg a Carlisle temetőben. Jelenleg közel 300 zöld temetkezési hely található országszerte, és ez a szám tovább növekszik. Magyarországon egyetlen ilyen erdő van, ahol legálisan lehet ilyen módon temetkezni. Agostyán mellett az Emlékerdő.

Az agostyáni Emlékerdő 25 hektáros terület. Dombos, gyepes, cserjés erdő. Az Esterházy-család idejében közbirtokossági erdő volt, 300 éves fák is találhatóak itt. A tájrészlet 2014-ben favágástól mentes örökerdő minősítést kapott, így biztosították azt, hogy nem vágnak ki fákat.

Az elhunyt hamvait egy biológiai úton lebomló, környezetbarát urnában egy erdei fa gyökérzónájában helyezik el. A nevét egy időjárásálló lapocskára írják a fa törzsére. A szertartás ugyanúgy történhet, mint a hagyományos temetkezésnél.

 Az emlékerdő az örök körforgást szimbolizálja, megtestesíti mindazt, amire az ember vágyik: békét, nyugalmat, harmóniát

A kegyeleti emlékerdőben személyes igényeknek megfelelő erdei temetkezési helyet is tudnak biztosítani mindazoknak, akik természetesebben, élettközelibben képzelik el azt a környezetet, amit ma temetőnek nevezünk. A halál itt az örökkévalóságot szimbolizálja.

good-news-network

Az erdőben az érdeklődők maguk választhatják ki, milyen fához kívánják elhunyt szeretteik hamvát elhelyezni. A hozzátartozók az előzetesen kiválasztott erdei fa gyökereihez helyezik el az elhunyt hamvait, egy környezetbarát urnában. A fa gyökerei a lebomló urnából és a hamvakból felszívják az értékes tápanyagokat. Mintegy metaforikusan fenntartva az élet örök körforgását és csodálatos emléket állítva az egykoron élőnek.

Faválasztás

Az érdeklődők maguk választják ki, hogy elhunyt szeretteik hamvait milyen fához kívánják örök nyugalomra helyezni. Egyéni elképzeléseket figyelembe véve lehetőség van akár még életünk folyamán kiválasztani végső nyughelyünket, amely lehet egy hűs árnyat adó öreg fa tövében, vagy egy fiatal csemete fánál, de akár egy tisztáson is, egy vadrózsabokor oltalmában. Az agostyáni Emlékerdő előre egyeztetett időpont alapján megtekinthető.

Lehetőség van saját emlékfa ültetésére, amely akár 99 évig háborítatlanul tud cseperedni a védett emlékerdőben. Ez az emlékfa végső nyughelyül tud szolgálni a rendelkező által meghatározott személyek (családtagok, barátok) részére.

Kapcsolódó
Extrém magyar szálláshelyek a különlegességek kedvelőinek
Sok egyedi szálláshelyet találhatunk, ha nem elégszünk meg a hagyományos kínálattal.
Olvasói sztorik