A babérlevelet gyakran használjuk a konyhában, levesek, pörköltek, főzelékek ízesítője lehet. Azonban nem csak az ízek, hanem az egészségünk szempontjából is kiemelkedő fontossággal bír. Érdemes megismerni ezeket a tulajdonságait is!
Gyulladáscsökkentő hatású
A babérlevél a benne található vegyületeknek, például a cineol és a pinén, köszönhetően segíthet csökkenteni az ízületi gyulladást és más gyulladásos betegségeket, ezáltal enyhítve a fájdalmat és a kellemetlenségeket.
Segíti az emésztést
A babérlevél hozzájárul az emésztés egészségéhez is. A fűszerben található vegyületek serkentik az emésztőnedvek termelését és segítenek a gyomorégés és a puffadás ellen. Emellett enyhe hashajtó hatása is van, ami segít megelőzni a székrekedést és a bélgázok felhalmozódását.
Antioxidánsokban gazdag
Az antioxidánsok, mint például a flavonoidok és a tanninok, amelyek megtalálhatók a babérlevélben, hozzájárulnak az egészséges sejtek védelméhez és a szabad gyökök elleni harchoz. Ez segíthet csökkenteni az öregedés jeleit, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Baktérium- és gombaellenes hatású
A babérlevélnek erős antibakteriális és gombaellenes tulajdonságai vannak, amelyek segítenek megelőzni a fertőzéseket és támogatják az immunrendszert. Ezáltal hozzájárulhat a megfázások és más légúti fertőzések megelőzéséhez is.
Stresszcsökkentő
A babérlevélnek nyugtató hatásai is vannak, amelyek segíthetnek csökkenteni a stresszt és a szorongást. Egy jó babérlevél-tea elfogyasztása lehetőséget nyújthat a nyugodt és pihentető pillanatokra.
Így készíts babérlevét teát!
Hozzávalók:
- 2-3 babérlevél
- 2-3 csésze víz
- Méz vagy citrom (opcionális, ízlés szerint)
Elkészítés:
Forraljunk fel 2-3 csésze vizet.
Amikor a víz forr, vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a babérleveleket.
Hagyjuk ázni a babérleveleket a forró vízben körülbelül 5-10 percig. Minél hosszabb ideig ázik, annál erősebb lesz az íze.
Miután kész, szűrjük le a teát egy szűrőn vagy teafilteren keresztül, hogy eltávolítsuk a babérleveleket.
Opcionális: ízlés szerint adjunk hozzá némi mézet vagy citromot a tea ízesítéséhez.