A Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság, valamint a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének képviselői a napokban adták át a közösen meghirdetett “Fermentált ételekkel a hosszú életért!” elnevezésű rendhagyó receptversenyük győzteseinek a díjakat.
Azért próbáljuk visszaállítani a fermentált ételekre épülő ősi gyógyító konyha kultúráját, mert a környezeti károk, a helytelen táplálkozás következtében meggyengült bélflóránkat – egyben immunrendszerünket – ezekkel az ételekkel éleszthetjük újra
– mondta a díjátadón dr. Csicsor János vegyészmérnök, a pályázat ötletgazdája.
A nemcsak egészséges, de látványra is gyönyörű ételek kavalkádját látva- hiszen életre keltek a nyertes receptek – hozzáfűzte:
legközelebb hívhatnánk séfeket is a díjátadóra, igazán lenne mit tanulniuk!
Páncsity Ferenc Effektív Mikroorganizmus szakértő azt hangsúlyozta, hogy fontos szerepet játszik életünkben az élőflóra, a probiotikumok. Ő maga a környezettudatos élet, az egészséges táplálkozás híve, ezért is örül annak, hogy a receptverseny az „Ételed legyen a gyógyszered!” szemléletet erősíti.
A pályázat kiíróinak felhívására nemcsak hazai, de laoszi és erdélyi receptek is érkeztek.
A rendezvényen jelenlévők megismerhették a laoszi konyha éltető elemét, egyben alap ételízesítőjét, a fermentált halszószt. Legalább ilyen izgalmas a Papaya saláta fermentált halszósszal, a Som Moo, avagy fermentált savanyú sertéskolbász, illetve a QuavSi, a fermentált szója.
Kiderült, hogy Székelyföldön Szárhegyen terem a legjobb káposzta, amiből remek “tőtelékes” káposzta készíthető, de innen származik a tőtike kovászolt szőlő lapiból is.
A hazai receptek nagyvárosokból és kis falvakból is érkeztek. A pályázók között volt gyógyszerész, biomérnök, dietetikus, gyógyult daganatos beteg, műtősnő, újságíró, blogger, környezetgazdász, édesanya, nagymama, elkötelezett egészségmegőrző, táplálkozáskutató, illetve olyan is, aki főzőkonyhát vezet , és a testtudatos táplálkozást oktatja.
- áfonyás fermentált kesudiós mini sajttorta,
- garnélás rizottó fermentált zöldségekkel,
- gyümölcsvizes croissant,
- kovászos sós babka,
- székelyföldi tőtike,
- zöldborsó, sárgarépa, csicsóka, lilahagyma vegyesen erjesztve kurkumás-borsos fűszerezéssel,
- chilis fermentált babból készült quesadilla,
- szelídített babpörkölt fermentált babból,
- céklás-kecskesajtos bagel.
A receptverseny dobogós helyezettjei
1. Bartl Bianka környezetgazdász (Zalaegerszeg) – kovászos sós babka
2. Baranyai Dolly pék tanuló (Szulimán) – paradicsomos kenyér aszalt paradicsommal, rozmaringgal és csalánnal szezámmag köntösben.
3. Szász Veronika nagymama (Ráckeve) – tőtike kovászolt lapiból
Kiváló minősítést kaptak
Tarcali Eliza Csenge dietetikus ( Budapest) – garnélás rizottó
Géringer Ágnes életmód-tanácsadó (Tök) – chilis babos quesadilla fermentált babból
Dr. Őri Zsuzsanna és Dr. Budán Ferenc biomérnök-gyógyszerész (Pécs) – zöldborsó, sárgarépa, csicsóka, lilahagyma vegyesen erjesztve kurkumás-borsos fűszerezéssel
Marton Melinda táplálkozási tanácsadó (Budapest) – áfonyás fermentált kesudiós mini „sajttorta”
Nótári Krisztina biológus (Gyomaendrőd) – gyümölcsvizes croissant
Veér Károly újságíró (Tatabánya) – szelídített alföldi babpörkölt fermentált babból
Alföldiné Puskás Tímea bölcsődei konyhás (Szombathely) – kovászos palacsinta bécsi töltelékkel
A zsűri különdíjasa
Vass Éva nyugdíjas műtősnő (Budapest) – céklás- kecskesajtos bagel