Életmód

Fermentált ételekkel a hosszú életért

korkontrolltarasag.hu
korkontrolltarasag.hu
Különleges receptversenyen mutatkozott be egyebek között a kovászos sós babka, a székelyföldi tőtike és a kovászos palacsinta bécsi töltelékkel.

A Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság, valamint a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének képviselői a napokban adták át a közösen meghirdetett “Fermentált ételekkel a hosszú életért!” elnevezésű rendhagyó receptversenyük győzteseinek a díjakat.

Azért próbáljuk visszaállítani a fermentált ételekre épülő ősi gyógyító konyha kultúráját, mert a környezeti károk, a helytelen táplálkozás következtében meggyengült bélflóránkat – egyben immunrendszerünket – ezekkel az ételekkel éleszthetjük újra

– mondta a díjátadón  dr. Csicsor János vegyészmérnök, a pályázat ötletgazdája.

korkontrolltarasag.hu

A nemcsak egészséges, de látványra is gyönyörű ételek kavalkádját látva- hiszen életre keltek a nyertes receptek –  hozzáfűzte:

legközelebb hívhatnánk séfeket is a díjátadóra, igazán lenne mit tanulniuk!

Páncsity Ferenc Effektív Mikroorganizmus szakértő azt hangsúlyozta, hogy fontos szerepet játszik életünkben az élőflóra, a probiotikumok. Ő maga a környezettudatos élet, az egészséges táplálkozás híve, ezért is örül annak, hogy a receptverseny  az „Ételed legyen a gyógyszered!” szemléletet erősíti.

korkontrolltarasag.hu

A  pályázat kiíróinak felhívására nemcsak hazai, de laoszi és erdélyi receptek is érkeztek.

A rendezvényen jelenlévők megismerhették a laoszi konyha éltető elemét, egyben alap ételízesítőjét, a fermentált halszószt. Legalább ilyen izgalmas a Papaya saláta fermentált halszósszal, a Som Moo, avagy fermentált savanyú sertéskolbász, illetve a QuavSi, a fermentált szója.

Kiderült, hogy Székelyföldön Szárhegyen terem a legjobb káposzta, amiből remek “tőtelékes” káposzta készíthető, de innen származik a tőtike kovászolt szőlő lapiból is.

A hazai receptek nagyvárosokból és kis falvakból is érkeztek. A pályázók között volt gyógyszerész, biomérnök, dietetikus, gyógyult daganatos beteg, műtősnő, újságíró, blogger, környezetgazdász, édesanya, nagymama, elkötelezett egészségmegőrző, táplálkozáskutató, illetve olyan is, aki főzőkonyhát vezet , és a testtudatos táplálkozást oktatja.

A díjátadón az alábbi finomságokkal ismerkedhettek meg a résztvevők:

  • áfonyás fermentált kesudiós mini sajttorta,
  • garnélás rizottó fermentált zöldségekkel,
  • gyümölcsvizes croissant,
  • kovászos sós babka,
  • székelyföldi tőtike,
  • zöldborsó, sárgarépa, csicsóka, lilahagyma vegyesen erjesztve kurkumás-borsos fűszerezéssel,
  • chilis fermentált babból készült quesadilla,
  • szelídített babpörkölt fermentált babból,
  • céklás-kecskesajtos bagel.

A receptverseny dobogós helyezettjei

1. Bartl Bianka  környezetgazdász (Zalaegerszeg) – kovászos sós babka

2. Baranyai Dolly pék tanuló (Szulimán) – paradicsomos kenyér aszalt paradicsommal, rozmaringgal és csalánnal szezámmag köntösben.

3. Szász Veronika  nagymama (Ráckeve) – tőtike kovászolt lapiból

Kiváló minősítést kaptak

Tarcali Eliza Csenge dietetikus ( Budapest) – garnélás rizottó

Géringer Ágnes életmód-tanácsadó (Tök) – chilis babos quesadilla  fermentált babból

Dr. Őri Zsuzsanna és Dr. Budán Ferenc biomérnök-gyógyszerész (Pécs) – zöldborsó, sárgarépa, csicsóka, lilahagyma vegyesen erjesztve kurkumás-borsos fűszerezéssel

Marton Melinda táplálkozási tanácsadó (Budapest) – áfonyás fermentált kesudiós mini „sajttorta”

Nótári Krisztina biológus (Gyomaendrőd) – gyümölcsvizes croissant

Veér Károly újságíró (Tatabánya) – szelídített alföldi babpörkölt fermentált babból

Alföldiné Puskás Tímea bölcsődei konyhás (Szombathely) – kovászos palacsinta bécsi töltelékkel

A zsűri különdíjasa

Vass Éva nyugdíjas műtősnő (Budapest) – céklás- kecskesajtos bagel

korkontrolltarasag.hu Csoportkép a díjazottakról
Kapcsolódó
Házi praktika, ami segít a diétában és gyógyítja a bélflórát: a fermentálás
Ez az egyik legfantasztikusabb természetes probiotikum-forrás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik