Életmód

Rangos díjra jelölték az ország kedvenc roma pékjét

Ahogy arról már beszámoltunk, a Sütni Jó! Alapítvány megálmodója, Galamb Alex, a borsodi roma pék élete új irányt vett: szakoktatóként fog dolgozni egykori iskolájában, a Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Földmérési Szakképző Iskolában.

Elmondta nekünk, hogy már a szerződését is aláírta, és ami külön büszkeséggel tölti el, hogy a felnőttképzésbe ő maga tudott összetoborozni 20 embert, akik a pék, cukrász szakirányon fognak majd tanulni.

A napokban pedig egy nagy megtiszteltetés is érte Alexet: idén őt is jelölték a Kopp–Skrabski-díjra.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom minden évben díjazza azokat, akik a családokért, kisebb és nagyobb közösségekért dolgoznak.

A kitüntetést a jó emberek Oscar-díjaként is emlegetik. Nagyon érdekes a történetben, hogy egyszer mondtam is a feleségemnek, hogy micsoda elismerés lenne, ha én is kaphatnék jelölést. Nagyon örülök, hogy beteljesült ez az álmom

– nyilatkozta portálunknak Galamb Alex, aki hozzátette, hogyha nyerne, az nem az ő díja lenne, hanem az egész roma közösségé, akiknek meg tudja mutatni, hogy sok-sok tanulással és munkával lehet érvényesülni.

Továbbra is szeretnék azon dolgozni, hogy az alapítvány és most már a szakképző iskola összekapcsolásával egyenes utat nyissak a cigány gyerekek előtt egy értékes szakma felé. Ez a munka most még hatékonyabb lesz, hiszen akik a Sütni jó alapítványnál játékosan tanulják a péksütemények készítését, és ha szorgalmasak, akkor immár az iskolapadba is beülhetnek hozzám később és kitanulhatják a szakmát

– emelte ki Alex

A Kopp–Skrabski-díjat 2017 óta hirdeti meg a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, az elnevezés Kopp Mária orvos, pszichológus és Skrabski Árpád szociológus kutató házaspár nevéből ered.

A nyertesek nagyobb részt olyan emberek, akik a maguk szakterületén hétköznapi hősök, akik megérdemlik, hogy a szélesebb közvélemény is megismerje példaadó munkájukat. Persze akad a díjazottak között több ismert személyiség is, mint például Pál Feri katolikus pap, Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter színészek, vagy Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója. Az ő tevékenységük is példa arra, hogy lehetséges építő dolgokat tenni egy egészségesebb lelkületű társadalomért.

Alexet az egyéni kategóriában jelölték és közönségszavazás dönt majd a nyertesekről. Szavazni szeptember 10-ig lehet a díj weboldalán ide kattintva.

Kapcsolódó
Hétköznapi hős lett Alex, az ifjú roma pék
Az InStyle magazin #képesvagyok díját a mindennapi hősök kategóriában nyerte el Galamb Alex, aki az egyetemi órái miatt kihagyta a gálát, de már szervezi a Mikulás ünnepséget a falujában.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik