Életmód

Hétköznapi hős lett Alex, az ifjú roma pék

Az InStyle magazin #képesvagyok díját a mindennapi hősök kategóriában nyerte el Galamb Alex, aki az egyetemi órái miatt kihagyta a gálát, de már szervezi a Mikulás ünnepséget a falujában.

A #képesvagyok díj azokat az inspiráló embereket állítja középpontba, akik a társadalom elvárásaival is dacolva képesek küzdeni céljaikért, tenni az elfogadásért és a sokszínűségért. A jelöltek olyan ügyek mellett állnak ki, amelyekről nehéz beszélni – ők mégis megteszik, mindezzel pedig követők százezreinek nyújtanak segítséget, inspirációt, motivációt.

A #hétköznapi hősök kategóriában négy jelöltre szavazhatott a közönség.

Alex mellett ott volt Menyhárt Dávid, aki TikTok csatornáján lehetőséget ad a fedél nélkül élőknek arra, hogy elmesélhessék a történetüket.

Dr. Horváth Tanka Enikőt 29 évesen diagnosztizálták szklerózis multiplexszel, azóta több oktató képzést is elvégzett, kidolgozta az Autoimmun Jóga elnevezésű komplex Mozgásrendszer & Életmódprogramot, stúdiót nyitott, könyvet írt.

Mező Marcell pedig az a fiú, aki a törökországi földrengések idején a Kutyákkal az Életért Alapítvány legfiatalabb önkénteseként indult el a túlélők felkutatására és megmentésére Black nevű labradorjával.

A titkos szavazáson a Galamb Alex, a Sütni Jó Alapítvány létrehozója kapta a legtöbb voksot, aki hátrányos helyzetű gyermekek jövőkép formálásában segít.

A fiatal pék érdeklődésünkre elmonda, hogy sajnos nem tudott a gálán ott lenni, mert az egyetemen nagyon fontos órája volt. Mint mondta, nem akart lemaradni és mivel titkos szavazás volt, senki nem látta, hogyan állnak a voksok, Alex meg nem is nagyon bízott a győzelmében.

Nagyon jólesett és meghatott, hogy ilyen sokan szavaztak rám, mert akár mind a négyen ott lehetnénk együtt az első helyen, hiszen mindannyian fontos küldetés élén állunk. Engem most ez az elismerés abban erősít meg, hogy a magyar emberek kifejezték azt, hogy a romáknak is van helye a társadalomban, ez a díj a roma közösségé is

Alex közben elmondta azt is, hogy nagy lendülettel vetette bele magát az egyetemi tanulmányokba, nem hiányzik, minden hétvégén ott van a Tokaj-Hegyalja Egyetem tanító szakán. Közben kéthetente óraadóként is dolgozik a Debreczeni Márton Szakképző Iskolában.

Az egyetem miatt Alex most kéthetente süt két alkalommal a gyerekekkel. Mint mondta, a tanulás miatt kicsit háttérbe szorult az alapítványi munkája, de a gyerekekkel folyamatos a kapcsolattartás, a szünetekben pedig továbbra is aktívak.

Legközelebb november 30-án mennek Lillafüredre a Mikulással vonatozni és megkezdik a Mikuláscsomagokra is a gyűjtést, mert szeretnének megint közel 400 gyereket meglepni Hernádnémetiben.

A gyerekek akkor is eljöhetnek a tanműhelybe, ha én nem vagyok, ott. A feleségem segít nekik ilyenkor tanulni, a házi feladatokhoz keresgélni az alapítvány 10 darab táblagépén. Mert, ahogy közeleg a félév, most még jobban kell koncentrálni a tanulásra. Nagy büszkeség számomra, hogy míg három évvel ezelőtt többen buktak meg félévkor és sok volt a kimaradás is, ma már azonban mindenki folyamatosan jár iskolába és egyetlen gyermek sem áll bukásra

– mesélte Alex.

Aki szeretne segíteni a Hernádnémeti Mikulásünnepség megszervezésében, hogy összegyűljön megint akár 400 csomagnál is több ajándék, a Sütni jó! Alapítvány számlaszámára küldhet adományt: 11734035-21442843-00000000.

Kapcsolódó
Véglegesen beteljesültek Alex, a roma pék álmai
Szinte az egész ország összefogott célja eléréséért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik