Életmód

Alex, a fiatal roma pék lett az év embere Borsodban

facebook/galamb alex
facebook/galamb alex
A hátrányos helyzetű gyermekek mentorálásáért, a saját életével való személyes példaadásért érdemelte ki az elismerést.

Az ország összes megyei napilapjához hasonlóan az Észak-Magyarország és a boon.hu is 2023. február 1-jén indította útjára Az év embere közönségszavazását.

Az év embere jelöltjei a saját területükön kimagasló eredményt értek el, kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az elmúlt esztendőben. A szavazás célja az volt, hogy az olvasók segítségével díjazzák és elismerjék nem mindennapi munkásságukat.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében húsz jelöltre lehetett voksolni. A szavazást Galamb Alex, a Hernádnémetiben élő fiatal roma pék nyerte, így ő érdemelte ki Az év embere megtisztelő címet.

A hátrányos helyzetű gyermekek mentorálásában végzett tevékenységét, a saját életével való személyes példaadását korábban a Sokszínű vidéken is megismerhették olvasóink. Alex tizennégy éves korában menekült el otthonról a lelki és testi terror elől, s nyolcadikos korában maga választotta az állami gondozást.

Nagy álma volt, hogy pék legyen, végül az is lett lett belőle, méghozzá nem is akármilyen.

A kezdeményezésére létrehozott Sütni jó! Alapítvány célja, hogy jó példát mutasson a szegénységből való kilépésre, elsődlegesen a pék és a cukrász mesterség által, a szakma utánpótlás nevelését is elősegítve, amelyen keresztül, játszva tanítva nyújt lehetőséget a szabadidő hasznos eltöltésére, miközben segíti a hátrányos helyzetű térségekben élő gyerekek jövőképének formálását, és növekedésükkel a munkaerőpiacra történő integrációját is nyomon követi.

Az év embere megtisztelő címről Alex, a fiatal borsodi roma pék így nyilatkozott:

Már maga a jelölés is megtiszteltetés számomra, hiszen jelképesen több neves, köztiszteletben álló emberrel kerülhettem bele egy társaságba. Ha csak két nevet említek, Béres Attila, rendező, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, vagy dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház főigazgatója. A jelöltek között én voltam a legfiatalabb, ráadásul az egyetlen roma. Istennek és az embereknek hála, megnyertem a díjat, de azt nem Galamb Alex kapta, hanem a teljes roma közösség. Vallom: mindegy hova születünk, kellő kitartással példaképpé válhatunk. Még nagyobb a boldogságom, mert éppen a 25. születésnapomon értesültem az elismerésről. Nem is lehetne szebb ajándék…

– olvasható a boon.hu hasábjain.

Kapcsolódó
Kiutat talált a mélyszegénységből Laci, a szatmárcsekei véleményvezér
2012-ben kezdett el uborkázni egy olyan ház melletti földterületen, amin épp, hogy volt ajtó-ablak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik