Életmód

Véglegesen beteljesültek Alex, a roma pék álmai

Szinte az egész ország összefogott célja eléréséért.

Az ifjú pék és cukrász küldetéséről már sokat írtunk, példaértékű, amit a hátrányos helyzetű fiatalokért tesz Alex, akinek küldetéstudatánál csak az energiája a nagyobb. Ám legutóbb szomorú hírről számoltunk be, ugyanis a hajrában kiürült az alapítvány kasszája, így a tanpékség befejezéséhez szükséges 400 ezer forintot valahonnan még össze kellett gyűjteni. Ebből készült volna el az elektromos hálózat és a szigetelés is.

Sokat segített, hogy írtatok rólunk és köszönettel tartozom minden újságírónak, aki segített cikkeivel, műsoraival. Szerintem kimondhatjuk, hogy egy társadalom fogott össze egy cigány emberért és az ő álmáért, ez pedig nagyon nagy dolog

– kezdte a beszélgetést meghatottan Alex, a roma pék, aki hozzátette, hogy az újabb adományhullámnak köszönhetően teljesen elkészült a pékség, a villanyszerelés, a vizesblokk, az élelmiszerraktár, a burkolat is be lett fejezve, új bútorok is érkeztek és már készen áll a helyiség cukrászatra is.

Megtudtuk, hogy egy hároméves folyamat fejeződött be, és most már csak olyan plusz munkák vannak, mint a pékség előtti tereprendezés. Egy felajánlásnak köszönhetően most épp a járdát építi egy vállalkozó.

Az alapítványhoz pedig újabb fiatalok is jelentkeztek, így Alex már két csoportban fog foglalkozni a hernádnémeti roma gyerekekkel, ha ideje engedi, hiszen, mint megtudtuk, beiratkozott az egyetemre és óradóként a nevelőiskolájában is fog majd dolgozni.

Persze, hogy lesz időm, kell, hogy legyen, hiszen élethivatást választottam, melynek szerves része az alapítvány, és tartozom is azzal az adományozóknak, hogy továbbra is rendszeresen sütünk a pékségben. Az új gyerekekkel együtt már 30 fiatal fog járni a tanpékségbe, így lényegében már két osztály tanulja a pék és cukrász szakma alapjait nálam. A kezdőkből lett a pék, az alapító gyerekekből pedig a cukrász osztály

– tette hozzá Alex, aki Sárospatakon, a Tokaj-Hegyalja Egyetemen jár levelezőn tanítói alapszakra, mellette pedig tanít is a miskolci Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolában.

Cukrász szakoktatóként fogom kéthetente tanítani azokat a gyerekeket, akik nem külső helyszínen, hanem az iskolában végzik a gyakorlatukat. Ez nekem egy nagyon felemelő érzés, hiszen ebben az iskolában kaptam meg a hivatásomat, itt nyílt ki a szemem.

A tanpékségben pedig hétvégente és iskolai szünetekben lesznek majd foglalkozások, és ha mindezek mellett marad még idő, akkor Alex folytatná az országjárást is (eddig 60 településre jutottak el) és természetesen főállásban továbbra is dolgozik a Kisgergely Cukrászdában, ahol sok segítséget kap a plusz feladataihoz is.

Alexnek ráadásul a családnál is helyt kell állni, ugyanis megszületett a második kisbabájuk, Galamb Ezel Alex. Gratulálunk és kívánjuk, hogy az a kimeríthetetlen energia, amiből ez az ifjú az erejét táplálja, továbbra is segítse küldetésében!

Kapcsolódó
Megvalósul Alex, a roma pék nagy álma
A tanpékséget leburkolták, minden eszköz megvan, már csak a villany és a víz bevezetésére gyűjt támogatókat a fiatalember.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik