Életmód

Ez hazánkban a legnépszerűbb sajt

pixabay
pixabay
A sajtvásárlás során szem előtt tartott legfontosabb szempont az ár, és hogy a termék esetleg akcióban van-e. Emellett fontos szerepet tölt be a sajt típusa és fajtája is.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács célja, hogy több magyar sajt kerüljön a hazai háztartásokba. Ezt segítendő a most induló kampányunkban igyekeznek népszerűsíteni a magyar sajtokat. Első lépésként azonban piackutatást végeztettek az Inspira Research Kft.-el. A kutatás fókuszcsoportos beszélgetésekből és egy ezer fős, a felnőtt magyar lakosságot reprezentáló online felmérésből állt, amelynek célja a magyarok sajtfogyasztási szokásainak feltérképezése volt, írta a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Gyakran fogyasztunk sajtot?

A lakosság 92%-a tekinthető olyan sajtfogyasztónak, aki legalább havonta szokott sajtot enni. A megkérdezettek 58%-a hetente többször vagy még ennél is gyakrabban fogyaszt sajtot. A megkérdezettek további egyharmadánál hetente vagy legalább havonta kerül valamilyen sajt az asztalra.

A sajtvásárlás során szem előtt tartott legfontosabb szempont az ár, és hogy a termék esetleg akcióban van-e. Emellett fontos szerepet tölt be a sajt típusa és fajtája is.

A felmérés szerint egy átlagos magyar háztartás havi szinten 6.000 forintot fordít sajtvásárlásra.

A termék magyar származását a megkérdezettek ötöde sorolta a három alapvető vásárlási szempont közé. A legkisebb jelentőséget a sajt zsírtartalmának, színének, bio jellegének, valamint külföldi származásának tulajdonították.

Sajt? Szeretem!

A megkérdezettek körében szinte mindenkinek volt sajthoz kapcsolódó pozitív élménye. A legtöbben valamilyen sajtkülönlegesség finom ízét idézték fel, ami gyakran kapcsolódott külföldi utazáshoz vagy gasztronómiai élményhez. Többekben keltett nosztalgikus hangulatot valamilyen sajttal készült étel felidézése a gyermekkorból.

Ahogy a kutatás során is kiderült, a túlnyomó többség pozitív érzést társít hozzá, szeretik a sajtot, különösen a trappistát és a füstölt sajtokat. A kutatás alapján kimondható, hogy a sajt a fogyasztók számára örömforrást jelent.

https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2023/12/10/ezust-kecske-csaladi-gazdasag-minoseg-kecskesajt/

Melyik a magyar sajt?

A kutatás fő megállapítása szerint a „magyar sajt” fogalma nem egyértelmű a fogyasztók fejében.

A sajtfélék közül a trappista ismertsége 95 százalékos, a sajt típusok közül a füstölt, a tömlős, a lapka, a félkemény sajt és a sajtkrém áll az élen. Összességében az érezhető, hogy a korábbi évek tendenciáihoz képest sokat javult a vásárlók, fogyasztók ismerete a sajtokról.

Gyengült a trappista egyeduralma?

Mind ismertségben, mind fogyasztásban továbbra is a trappista sajt áll az élen; szinte mindenki ismeri, 82% legalább évente egyszer fogyasztja, 63% gyakori fogyasztó, és 67%-uknál szinte mindig megtalálható a hűtőben.

A sorban következő mozzarella és az edámi ismertségben csak kissé marad el a trappistától, a legalább alkalmanként fogyasztók, és különösen a gyakran fogyasztók arányát tekintve azonban már jelentős az elmaradás.

A kutatási eredmények alapján kijelenthető, hogy nagy munka áll a Tej Terméktanács előtt, számos alapfogalmat tisztázni szükséges, a jelentős árérzékenység ellenére be kell mutatni a magyar sajtok sokféleségét, továbbá azt, hogy a sajt önmagában egyfajta kényeztetés, élvezeti értékkel és pozitív asszociációkkal rendelkező termékkategória.

Kapcsolódó
Taroltak a magyar sajtok a világversenyen
Nemzetközi elismerésben részesültek a hazai sajtkülönlegességek.
Olvasói sztorik