Életmód

Vonzó célpont a digitális nomádoknak Magyarország

pixabay
pixabay
Spanyolországgal, Hollandiával, Norvégiával vagyunk az első tíz között.

A Global Citizen Solutions által kidolgozott index szerint továbbra is Európa a legvonzóbb a digitális nomádok körében, a top 10 úti cél közé Spanyolország, Hollandia és Málta mellett Magyarország is bekerült – írta a turizmus.com.

A Global Citizen Solutions által készített jelentés 65 joghatóság adatait gyűjtötte össze a digitális nomád életformával kapcsolatos jogszabályokról, integrálva ezeket az adatokat az 5 részindexre, úgy mint a vízumköltségekre, a vízumelőnyökre (pl. időtartam, hosszabbítás lehetősége), az életminőségre, a gazdasági környezetre (pl. megélhetési költségek, adóoptimalizálás), valamint a technológiára és az innovációra (pl. internetsebesség) vonatkozó mérőszámokkal.

A lista azt mutatja, hogy a nomád vízumok és az egyes desztinációk életminősége együttesen mennyire jó, de nem az úti célokat rangsorolja önmagában

– hangsúlyozta a NomadX vezérigazgatója, Goncalo Hall.

Az eredményeket kommentálva megjegyezte, hogy a digitális nomádok jelentős része több mint 50 ezer dollárt keres évente, és csekély, de jelentős százalékuk bevétele meghaladja akár az 1 millió dollárt is.

A tíz legnépszerűbb úti cél közül kilenc európai, Európán kívül csak Kanada jutott a top 10-be. Az első helyezett Spanyolország lett, amely mind az öt részindexben a legjobb tíz között található. A spanyol nomád vízumrendszert a kedvező költségek és előnyök miatt emelték ki, miközben az ország az adóoptimalizálás és a megélhetési költségek tekintetében is előkelő helyen végzett. A második helyen Hollandia végzett, a dobogó harmadik helyét pedig Norvégia foglalta el.

Magyarország a kilencedik lett a sorban, 100-ból összesen 83,61 pontot ért el. A helyezést főleg a vízum nyújtotta előnyöknek köszönheti, ugyanis világviszonylatban a 6. helyet érte el. Mindez a technológia és innováció terén elért 9. helyezéssel együtt ellensúlyozza a vízumköltségek tekintetében megszerzett 34. helyezést. A gazdasági rangsorolásban Magyarország a 16. helyen, míg az életminőség alapján felállított listán a 24. helyen végzett.

A digitális nomádok top 10 digitális úti célja:

  • Spanyolország
  • Hollandia
  • Norvégia
  • Észtország
  • Románia
  • Málta
  • Portugália
  • Kanada
  • Magyarország
  • Franciaország
Kapcsolódó
Világcsavargóként él és dolgozik a Karib-térségben a fiatal kaposvári mérnök
Önkéntes munkával kezdte a világjárást, most digitális nomádként épp Belizeből dolgozik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik