Életmód

Befürödtek a termelők a Szekszárdi borvidéken, sokak nyakán maradt a termés

pixabay
pixabay
Van olyan gazda, akinek legalább öt hektárnyi területén még a tőkén van a gyümölcs.

Az ország szőlőültetvényein hamarosan befejeződik a szüret, ennek ellenére még sok helyen van termés a tőkéken. Nem kell a szőlő a feldolgozóknak, mert már vásároltak annyit, amennyire szükségük volt, s ha át is veszik, olyan árat kapnak a termelők mint öt évvel ezelőtt, pedig azóta szinte minden drágább lett, írta a Teol.

Aki csak szőlőt termel és nincs feldolgozója, az kiszolgáltatott a felvásárlókkal szemben az árban és a szüret időpontjának megválasztásában is. Ráadásul a Szekszárdi és a Tolnai borvidéken a borászatok többsége rendelkezik akkora ültetvénnyel, melyeken terem annyi szőlő, mely az éves borforgalmazásukhoz szükséges. Legfeljebb kisebb tételeket vásárolnak hozzá a kisebb szőlőtermelőktől.

A Tolna vármegyei hírportál körképéből kiderül, hogy a legtöbb pincészet már nem veszi meg a gyümölcsöt. Ma nem az a kérdés, mennyiért vennék át, hanem az, hogy egyáltalán kell-e?

Idén még legalább öt hektárnyi területen a tőkén van a szőlő

– nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő gazda.

Szakemberek szerint várható volt, hogy lesznek olyan termelők, akik nem tudják értékesíteni a szőlőjüket. Akinek nem volt előre szerződése a feldolgozókkal, az rosszul járt az idén.

A gond az, hogy a korábbiaknál több bor maradt a pincészetekben az elmúlt években, közben minden drágult: az üveg, a címke, a dugó, a papírcsomagoló, a borászati készítmények. Ha visszafelé számolunk, ebből az összegből kell a növényvédelmi költségeket, munkabéreket kifizetni és minden felmerülő költséget. Ha a szőlőt is meg kellene venni, akkor valóban nem sok összeg jut rá. Ez az egyik oka, hogy sok borászat szűkítette a kiadásait, a másik pedig az, hogy idén összeértek a fajták, gyakorlatilag három hét alatt lezajlott a szüret, a feldolgozók kapacitása is véges volt, így nem tudtak egyszerre több szőlőt fogadni

– mondta a portálnak Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend nagymestere.

Jellemzően 100-120 forintos kilónkénti átvételi árról hallani, főleg az alföldi feldolgozók vásárolnak a Szekszárd környéki termelőktől. Ebben a helyzetben egyre több gazdától hallani, hogy kivágja inkább a szőlőjét, mert nem éri meg vele foglalkozni.

Kapcsolódó
400 éves is elmúlt a világ legöregebb szőlőtőkéje
Minden évben fesztivált rendeznek a tiszteletére.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik