Kertünk-Portánk

400 éves is elmúlt a világ legöregebb szőlőtőkéje

wikimedia commons
wikimedia commons
Minden évben fesztivált rendeznek a tiszteletére.

Bár sokan egy pécsi családi ház udvarán termő, a becslések szerint 450 évesnél idősebb szőlőtőkét tartanak a világ legöregebb szőlőtőkéjének, korát nem lehet minden kétséget kizáróan bizonyítani. Ehhez az kellene, hogy megvágják és mintát vegyenek a tőkéből, ám mivel nagyon öreg szőlőről van szó és csak ez az egy van belőle, tulajdonosa nem engedi, hogy egy vizsgálat kedvéért megsértsék a tőkét, mert lehet, hogy a növény ezt nem élné túl.

Kapcsolódó
Bőséggel terem a 450 éves szőlőtőke Pécsen
A szőlőtőke okán szép számmal érkeztek ajánlatok a házra, Amerikából is voltak érdeklődők.

A Guinness Rekordok Könyve szerint a legidősebb szőlőtőke – ami még mindig terem – több mint 400 éves. Ez Szlovéniában, Maribor közelében található, ahol múzeum is épült a szőlőtőke köré, sőt évente fesztivált is szerveznek a különlegesség tiszteletére.

Erre idén szeptember 30.-október 3. között kerül sor.

wikimedia commons

A rekorder tőkén Szlovénia régi, helyi kékszőlő fajtája, a Žametovka terem, ami zamatos és édes vörösbort ad. A világ legidősebbjének tartott szőlőtőkéje a napvilágott látott információk szerint évernte összesen 100 palack (250 ml-es) – összesen tehát 25 liter – bort ad.

A nagy bogyójú csemegeszőlő, ha jó helyre van ültetve, akkor megsaccolni sem lehet, hány száz évig terem. Az ősi – pécsi – a szerk. – tőkéből kiindulva minimum 400 évig bírja, ami egészen elképesztő

– nyilatkozta a Pécs Aktuálnak Teszlák Péter, a PTE kutatója.

Kapcsolódó
Ahol vulkáni kráter területén termesztik a szőlőt
Egyszerre misztikus és lenyűgöző a látvány.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik