Mozaik

Áldást jelent a borászatoknak a globális felmelegedés

Az 1800-as években lehetett utoljára olyan meleg, hogy az ideihez hasonlóan jó évjáratú bort tudtak készíteni a Balti-tengernél.

Németországba, főleg az északi tartományok ritkán utazunk a borok kedvéért, de a jelenlegi folyamatok alapján egyre inkább ez is szempont lehet.

A globális felmelegedéssel borászatok találnak magukra, akárcsak Skandináviában.   

A német Bild alapján a Magyar Mezőgazdaság arról ír: az 1800-as években lehetett utoljára olyan meleg, hogy az ideihez hasonlóan jó évjáratú bort tudtak készíteni a Balti-tengernél. A globális felmelegedésnek köszönhetően újra virágzásnak indulhatnak a német történelmi borvidékek.

Ilyen a jó bor, melyből nem hiányzik a női szenvedély
Veres Zsuzsa tudja, hogy a jó bor íz-, illat- és aromagazdag, annak lelke van.

A határvidéken, a lengyelországi Szczecin (német nevén Stettin) mellett készítik a csúcskategóriát jelentő Turnau-t. A Balti-tenger partjának németországi szakaszán a Schloss Rattey borászat ősi ősi tradícióra épít. Errefelé a 16. és 17. században a bor volt az egyetlen tiszta ital.

Minden nap itták, míg a víz és a tej gyakran szennyezett volt.

A 2018-as évjárat kiemelkedően a legjobb lett emberemlékezet óta. Berlinben már tanítják a művelést, Svédországban és Dániában szintén egyre népszerűbbek a helyi borok.

Kiemelt kép: Pixabay

Vörösbort iszik a facebookozó magyarok többsége
A kutatás szerint csak minden tizedik ember fogyaszt naponta vagy kétnaponta. 
Olvasói sztorik