A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben alapította meg Az Év Pincészete Magyarországon kitüntető címet.
![Kihirdették, melyik lett az Év Pincészete 2019-ben 1](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2019/10/dsoki20191009001.jpg)
A szakmai körök szavazatai alapján a díj egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét díjazza, amely tevékenységével, a szőlőtermesztés, a borkészítés és értékesítés, valamint a borturizmus teljes vertikumában a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítését tartósan, eredményesen és magas színvonalúan szolgálja – közölte az MTI-vel szerdán a Magyar Bor Akadémia.
Mint emlékeztetnek, a kiíró szervezetek felkérik az általuk a címre méltónak tartott pincészeteket, hogy pályázzanak a cím elnyerésére. A díjról a kiíró szervezetek tagjai, illetve általuk felkért szakemberek döntenek szavazással. A pályázó borászatok a pályázati anyagot felteszik saját honlapjukra, ahol a teljes anyag nyilvános és megtekinthető.
![Kihirdették, melyik lett az Év Pincészete 2019-ben 2](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2019/10/dsoki20191009009.jpg)
A díj idei nyertese úgy vélekedett, a kemény munka, a kitartás, a precizitás és a pincészetet működtető családtagok érdeme, hogy az általa irányított vállalkozás elnyerte a kitüntetést.
![Kihirdették, melyik lett az Év Pincészete 2019-ben 3](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2019/10/dsoki20191009002.jpg)
Günzer Tamás Pincészete számos díjat nyert már a világ legrangosabb borversenyein. Céljuk a hagyományos ízvilág megőrzése mellett a lendületes, fiatalos fajtaborok, házasítások elkészítése. A borfesztiválokon való aktív megjelenéseken kívül a pincészet nagy szerepet játszik a helyi kulturális, gasztronómiai életben is – áll a Magyar Bor Akadémia közleményében.
Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás