Veszélyeket rejthet az egészségre a csípős ételek fogyasztása

Nem árt vigyázni, ha gyakran nyúlunk erős paprikáért: nem biztos, hogy szervezetünk hálás lesz érte.

Ahogy hűl le a levegő, úgy kezdjük kívánni a forró, fűszeres – sokszor kifejezetten csípős – ételeket. Ám nem árt vigyázni, ha gyakran nyúlunk erős paprikáért: nem biztos, hogy szervezetünk hálás lesz érte, írta a Magyar Mezőgazdaság.

Nem kell lemondanunk a csípős ételekről – viszont nem szabad elfeledkezni a mértékről sem!

A csípős fűszerek szervezetünket tulajdonképpen védelmi mechanizmusra késztetik: fogyasztásukkor agyunk olyan információt kap, mely szerint szánkat „veszély fenyegeti”.  Ám ha gyakran eszünk csípőset, azzal túlstimuláljuk a receptorokat, így azok alkalmazkodnak és kevésbé fogják érzékelni a kapszaicin hatását.

A csípős élményért a paprikafélékben található kapszaicin felel. Ez a bioaktív vegyület ugyanis ingerli a szájunkban lévő hőérzékeny receptorokat, égető érzést vált ki.

A kapszaicinnek számos jótékony hatása van, melyeket kutatások is bizonyítottak: enyhíti az izomfájdalmat, stimulálja az emésztést, csökkenti a gyulladást.

pixabay

Ha túl gyakran eszünk pikáns ételeket, tapasztalhatunk kellemetlenségeket.

Gyomorégés

Míg kis mennyiségben jót tesz a gyomornak, ha túlzásba visszük, gyomorbántalmakat tapasztalhatunk. A csípősebb ételek gyomorégést idézhetnek elő, egy kutatás pedig hányingerkeltő, hasi fájdalmat okozó hatásaikra is felhívta a figyelmet.

Fejfájás

A csípős ételek nagy mennyiségben fogyasztva ”villámcsapásszerű”  fejfájást válthatnak ki. Ez a típusú fejfájás akkor tapasztalható, amikor hirtelen változás áll be a véráramlás folyamatában, mely hatással van az erekre.

Hasmenés

A csípős paprikák serkentik az emésztést, nagy mennyiségben fogyasztva akár hasmenést is okozhat fogyasztásuk. Enyhébb esetben pedig gyomorfájást.

Kapcsolódó
Irtóztak a csípőstől, mégis chilitermesztő lett a gombai pár
Miért kezd el olyan valaki chilit termeszteni, aki nem is szereti?