Kertünk-Portánk

Egészséges környezetet ígérnek az idei kertészeti és szobanövény trendek

Népszerűek lesznek az óriási szobanövények és a veteményeskert.

A Királyi Kertészeti Társaság, a Royal Horticultural Society (RHS) nyilvánosságra hozta kertészeti tendenciáit 2020-ra: a fenntarthatóság és a szuper méretű szobanövények a lista élére kerültek, írja a Country Living.

Amikor egy új évtizedbe lépünk, a kertészkedés nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy egészséges és boldog környezetet teremtsünk magunk körül

– magyarázza Guy Barter, az RHS kertészeti szakértője.

Az alábbi öt trend lesz a jellemző 2020-ban

1. Extra méretű szobanövények

2020-ra várhatóan többen választunk nagyobb, figyelemfelkeltő növényeket. Ilyen például az alokázia, mely óriási leveleiről ismert, vagy a zöld, mintás lombozatú, óriásira növő könnyezőpálma. Noha az év egyik legnagyobb trendjének tekintik, sokan a kisebb, 6-9 cm-es cserepeseket vásárolják meg, hisz a felnevelésük, gondozásuk önmagában is szórakoztató foglalatosság.

Fotó: Pixabay

2. Fenntartható talaj

Az Egyesült Királyság egész területén kicserélik a kertészek a növények talaját fenntarthatóbbra, farost és komposztált zöldhulladékra, valamint az ásás ellen teszik le a jövőben a voksukat, hogy megakadályozzák a talajszerkezet károsodását.

A Mycobacterium vaccea, a természetes talajbaktériumok, amiket az emberek gyakorta lenyelnek vagy belélegeznek, amikor a szabadban vannak, jótékony hatással bírnak az immunrendszerre, sőt a tanulási képességeket is serkentik. Ez a tény talán a fiatalabb generációt is arra ösztönözheti, hogy több időt töltsenek a kertben, a gyerekek kerti sárdögönyözése pedig kifejezetten kívánatos lesz.

Kanálajak – Fotó: Wikimedia Commons/Sten Shebs

3. Vissza a ’80-as évekhez

Az 1980-as évek néhány kedvenc növénye, mint például a nemesia, magyarul vörösbegyvirág és közeli rokona, a diascia vagy kanálajak is újra hódítanak. A kertészek szerint az Egyesült Királyság kertjeiben egyre több helyen felbukkannak majd hosszú virágzási idejük és édes illatú és színpompás szirmaik miatt, melyek számtalan színben, a sárga, narancs, vörös, fehér és egyéb árnyalatokban játszanak. A virágok közepe pedig gyakran a szirmoktól teljesen eltérő árnyalatú.

Vörösbegyvirág – Fotó: Wikimedia Commons/Kenpei

4. Természetes esztétikum

Ahogy egyre környezettudatosabbak vagyunk, úgy keressük a lehetőséget egyre inkább, hogy saját kertünkben is segítsük az élőlényeket, legyen szó rovarokról vagy épp madarakról. A méhhotelek, a madáretetők, a természetes pocsolyák, a beporzást elősegítő növények és a komposzthalmok egyre népszerűbbek lesznek 2020 folyamán. A briteknél továbbá általános elvárás lett, hogy kerüljék a növényvédő szerek használatát.

Fotó: Pixabay

5. Neveljünk sajátot

A brit királyi kertészek jóslata szerint 2020-ban még többen termelik majd maguk a zöldségeket, gyümölcsöket, ezzel is csökkentve a műanyag hulladék és felesleges szemét halmozódását. Kutatásaik szerint a csilipaprika az egyik legnépszerűbb választás az otthon történő termesztésre, ezt pedig szorosan követi a bab, a borsó, a csicseriborsó, a lencse és a szója, nálunk a paradicsom és a fűszernövények. Ha pedig már szert teszünk egy saját veteményeskertre, akár el is adhatjuk a szomszédnak vagy a piacon a felesleget.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik