Mozaik

Virágba borult a lengyel város unalmas villamosmegállója

Az utasokat jobb kedvre derítik a hangulatos virágkompozíciók Łódźban.

Mindannyian tudjuk, milyen unalmas a betondzsungel, amikor az utcák és az épületek tompa szürkeségét csak egy-két cégtábla vagy a közlekedési lámpák színei tarkítják. Hogy visszacsempéssze a színeket a belvárosba, egy lengyel művésznő úgy döntött, virágba borítja a villamosmegállókat, írja a Bored Panda.

A Łódźi Szépművészeti Akadémia főiskola harmadévese Dominika Cebula, aki nagyon szereti a szobanövényeket és a virágokat. Ez ihlette meg abban, hogy a szürke és szomorkásnak tűnő városát, Łódź-ot virágokkal színesítse, nem is akármilyen módon.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

‘Nostalgia’ Author: Dominika Cebula #publicart #lodzstreetart

The best street art in Lodz (@lodzstreetart) által megosztott bejegyzés, Aug 28., 2019, időpont: 3:15 (PDT időzóna szerint)

Igazi művészvárosként, sok utcai és művészeti fesztivál színesíti itt a mindennapokat, a fiatal művésznő pedig úgy döntött, hogy papírfüzetek vagy reklámok kifüggesztése helyett az egyik helyi villamosmegállót díszíti fel különféle szárított virágokkal, a rózsáktól kezdve a páfrányokig. Cebula növények százait szárította meg erre a célra, majd üvegtokba tette őket, azután Łódźban, a Dabrowskiego téri villamosmegállóban ki is helyezték őket.

A színes projekt a „Nostalgia” címet viseli. A felhasznált virágokat epoxigyantával tartósították, hogy sokáig csodálhassák őket a városlakók.

A virágnak, és a virág ajándékozásának érzelmi töltete van a kultúránkban, részese életünk fontos pillanatainak. Több színt és virágot szeretnék bemutatni, mert az emberek nyugodtabban érzik magukat a természet közelében, ami a mai modern városokból olyannyira kikopott

– mondta el a művésznő.

A projekt teljes kivitelezése egy évig tartott, a felhasznált virágok és egyéb anyagok összegyűjtésétől kezdve a városi tisztviselőkkel folytatott kapcsolattartásig.

A legkörülményesebbek az egészben a hivatalokkal való egyeztetések voltak, de a virágok kiszárítása is sok időt igényelt

– fűzte hozzá Dominika.

Kiemelt kép: Instagram/lodzstreetart

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik