Virágzó vidékünk

Megvannak a Virágos Magyarország fődíjasai

Székesfehérvár, Orfű és Budapest V. kerülete kapott idén Virágos Magyarország fődíjat.

Több mint 330 település küzdött idén a Virágos Magyarország kitüntető címért, a környezetszépítő verseny fődíját  idén Székesfehérvár, Orfű és Budapest V. kerülete érdemelte ki – írja az MTI.

Vadvirágos mezőket álmodik a városokba a kertészmérnök
Sirkó Zoltán kertészmérnök ökoágyásokat telepít, ezzel szeretné élőbbé és élhetőbbé, természetesebbé tenni településeinket.

Virágos Magyarországért mozgalom azért indult el, hogy szebbé, virágosabbá váljanak a települések, célja azonban az idők folyamán változott, már nemcsak virágosításról szól a verseny, hanem az egészséges, környezettudatos közösségről, a fenntartható környezetről, és a környezeti nevelés fontosságáról is.

Ezek mind egyformán számítanak az értékelésnél, mindehhez a közösség sem hiányozhat

– mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, aki azt is hozzátette, az utazás élményéhez nagyban hozzájárul a rendezett és virágos településkép, a gondozott környezet.

Idén 333 település nevezett a versenybe, az országban hat régiót hoztak létre, s először a verseny történetében hagyományteremtő céllal az erdélyi települések is nevezhettek. Onnan 13 település vállalta a megmérettetést.

A tervek szerint a jövőben fokozatosan a többi határon túli területre is kiterjesztik majd a Virágos Magyarország versenyt

– emelte ki a vezérigazgató.

Szintén újdonság volt, hogy idén először kétlépcsőssé vált a megmérettetés, így első körben területi szinten mérkőztek meg a városok és falvak. A fődíjak mellett számos különdíjat is átadtak, így miniszterelnöki különdíjat kapott a városok közül Lenti, a falvak közül pedig Telkibánya, a Belügyminisztérium Virágos Önkormányzatért díját Tatabánya és Rajka vihette haza. A Magyar Turisztikai Ügynökség turisztikai különdíját Szarvas és Csopak kapta. Az erdélyi települések között Sepsiszentgyörgy és Csíkszépvíz lett a győztes.

A fődíjas, valamint a Miniszterelnöki Különdíjas településeket végül a hat régiós győztes város és falu (Lenti, Harkány, Székesfehérvár, Ózd, Szentes és Budaörs, illetve Lipót, Orfű, Paloznak, Telkibánya, Érsekcsanád és Szentlőrinckáta) közül választották ki.

Inka Truxovától, az Entente Florale Europe verseny elnökétől elismerést vehetett át Nagykőrös és Csemő polgármestere, a két település a Virágos Magyarország tavalyi győzteseiként  képviselték Magyarországot Európa legrégebbi és legsikeresebb környezetszépítő versenyén. Mindkét település ezüst minősítést ért el, Nagykőrös elnöki különdíjat is kapott Hild-díjas főteréért.

Lekörözte Európát Nagykőrös főtere
Az alföldi kisváros mellett a falvak között Csemő is rangos elismerésben részesült.

Jövőre az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében Székesfehérvár és Orfű mérkőzhet meg 9 ország közel 15 ezer településével.

Kiemelt kép: Facebook/ Székesfehérvár Megyei Jogú Város

Olvasói sztorik