Kézből eszik a piacon, és gyerekkel uzsonnázik a tiszaszigeti szajkó

Nemrég videó is készült a szelíd madárról, ahogy épp a szerdai kispiacon ment az árusok közé paprikát falatozni. Mutatjuk!

Előszőr csak egy családot választott magának a madár, majd az egész települést. Ahogy Ferenczi Ferenc polgármester fogalmazott: Tiszasziget főterének ő a főrendezője.

A szajkó nem szívbajos madár sőt, nevezhetjük rámenősnek. Addig ugrál egyik embertől a másikig, míg nem kap valami elemózsiát. A szerdai piacnap – ahol a videó is készült – egy igazi lakoma számára, de az iskolásokhoz is rendszeresen jár a tízórai szünetben, hátha kap pár falatot.

Név tekintetében várjuk az ötleteket

– tette hozzá a polgármester, hiszen a szajkónak még nincs neve, pedig már igazi tiszaszigetinek számít, legalább is nagyon otthon érzi magát az emberek között. Mint megtudtuk, a madár nyáron jelent meg egy családi háznál.

Mivel este etetem a macskákat, mindig van némi maradék. Azt gyanítom, ez vonzhatta be hozzánk a madarat, ami már az első napokban nagyon barátságos, már-már szelíd volt. Ezért azt gyanítottuk, hogy megszökött valahonnan egy kalitkából, de amikor utána néztünk, hogy milyen madárról van szó, akkor láttuk, hogy ez bizony egy szajkó

– mesélte Szabó Erzsébet, aki családjával együtt rögtön megszerette a jövevényt. Még el is beszélgettek a macskákkal, hogy hagyják békén a szajkót, de mivel egy nagyobb testű madárról van szó, nem támadták meg.

Megfogni nem lehet ugyan, de kézből rendszeresen fogad el eledelt és kimondottan kedveli az emberek társaságát.

Mikor elmentünk nyaralni, nem tudtunk neki eleséget adni természetesen, és mire visszaértünk, már nem is volt a kertünkben. Arra is gondoltunk, hogy mégiscsak a macskák áldozata lett, mígnem találkoztunk vele a főtéren. Úgy látszik, még nagyobb társaságot választott magának és ma már az egész település az éléskamrája

– mondta Erzsike.

A madár piacozásáróla polgármester rakott fel videót:

Kapcsolódó
Meglepte a madarászokat a Golopon feltűnt hófehér szajkó
Kétszer is megjelent egy kihelyezett kerti itatónál.