Virágzó vidékünk

Intelligens madarak költöztek a szarvasi állatparkba

Miskolczi Tímea Panny
Miskolczi Tímea Panny
Kiváló hangutánzó, legtöbbször az ölyv vijjogását hallatja, de más állatok hangját, valamint egyéb hangokat is képes utánozni.

Aki mostanában látogat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Szarvason lévő Körösvölgyi Állatparkjába, az már testközelből találkozhat az állatpark legújabb lakóival. Nem olyan régen egy szajkó párral bővült a több, mint ötven féle állatfajt bemutató park repertoárja, írta honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

A Körösvölgyi Állatpark új szajkói emberi kézben nevelkedett, szelíd egyedek. Érdemes megtekinteni őket, kicsit elidőzni röpdéjük előtt, ahol talán még páratlan hangutánzó képességeiket is megcsillogtatják majd.

A túlnyomórészt rózsaszínes szürkésbarna alapon, égszínkék, fekete, fehér tollazatban pompázó madarak nem csupán szemet gyönyörködtetőek, hanem rendkívül intelligensek is. A népies nevén mátyásmadárként is emlegetett szajkó, Magyarországon legnagyobb számban a középhegységi és dombsági tölgyesekben fordul elő. Az alföldi erdős területek, parkok, kertvárosok szintén alkalmas élőhelyet jelentenek számára. Eurázsia jelentős részén és Észak-Afrikában több alfaja is előfordul.

A szajkó változatos énekét érdes, nyávogó, fütyülő hangok keveréke alkotja. Kiváló hangutánzó, legtöbbször az ölyv vijjogását hallatja, de más állatok hangját valamint egyéb hangokat is képes utánozni.

Étrendje rendkívül változatos. Igazi mindenevő madár. Rovarokat, magvakat, gyümölcsöket, gerincteleneket, kisemlősöket, madártojásokat, fiókákat egyaránt fogyaszt.

Jelentős téli tápláléka a bükk- és tölgymakk, melyeket gondosan elrejt, de nem mindig emlékszik raktárai helyére, így tudta nélkül szerepet játszik az erdők megújulásában is.

Miskolczi Tímea Panny

A magyar nyelvben a “szajkózza” kifejezés is a szajkó hangutánzó képességére vezethető vissza, mert az eltanultakat képes hosszasan ismételgetni, szajkózni.

Kapcsolódó
Mókusok és madarak nagy barátja a hobbifotós
Zsolt mindenhol otthon érzi magát a természetben, de mind közül van egy hely, ami a legközelebb áll a szívéhez. 
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik