Kiderült, mitől lehet rákkeltő a vörös hús

A vörös húsban lévő fehérje felelős a vastagbélrák kialakulásáért.

Egy, a vörös húsban lévő fehérje felelős a vastagbélrák kialakulásáért, fedezték fel a szingapúri Nemzeti Rákközpont kutatói. A jó hír, hogy a megállapításaik révén a kezelés kidolgozása is könnyebb lesz, írta a hvg, a Cancer Discovery tudományos folyóiratban publikált tanulmányra hivatkozva.

A vörös húsokról régóta voltak bizonyítékok azzal kapcsolatban, hogy növelhetik bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát. Eddig azonban nem találták meg a kettő közötti kapcsolatért felelős mechanizmust.

E téren értek most el áttörést a szingapúri Nemzeti Rákközpont kutatói: feltárták ugyanis, hogy a vörös hús túlzott fogyasztása miért vezethet a vastagbélrák kialakulásához, ami a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés.

A Cancer Discovery tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a kutatók frissen vett vastagbélrák-mintákat használtak vizsgálataikhoz.

Azt találták, hogy a vörös húsokban található pirin nevű fehérje aktivál a szervezetben egy enzimet, a telomerázt. Úgy tűnik, ez a fehérje felelős a rák kifejlődéséért.

A jó hír, hogy a vörös húsok és a rák kapcsolatának feltárásával a kutatók azt is meg tudták határozni, hogyan tudják megakadályozni ezt – ehhez a pirint kell megcélozni, megakadályozva a megkötődését. Ez a jövőben új rákellenes kezelési módok kidolgozását teheti lehetővé.

Kapcsolódó
Ezek az ételek gyógyítják az ízületeinket
Ezek az ételek olyan vitaminokat, zsírsavakat, antioxidánsokat, enzimeket és más anyagokat tartalmaznak, melyek hatékonyan csökkentik az ízületi gyulladást.