Életmód

Ezek az ételek gyógyítják az ízületeinket

Pixabay
Pixabay

Sok millió ember küzd krónikus vagy szórványos ízületi fájdalommal, amire a gyógyszerek, a fizikoterápiás kezelés mellett bizonyos ételek is gyógyírt jelenthetnek.

A Magyar Mezőgazdaság szemlézte az Arthritis Foundation összeállítását, mely szerint a gyümölcsökben, zöldségekben, halakban, diófélékben és babban gazdag, de kevés feldolgozott élelmiszert és telített zsírt tartalmazó étrend ideális az ízületi fájdalmak kezelésére.

Káposztafélék

Az olyan ételek, mint a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a karfiol, a kelkáposzta és a fehérrépa mind a káposztafélék családjába tartoznak, és bizonyos antioxidánsokkal rendelkeznek, amelyek segítenek csökkenteni az ízületi fájdalmakat.

A kelbimbó, a mángold és a főtt kelkáposzta is gazdag K-vitaminban, ami segít csökkenteni az ízületi fájdalmat, mivel a K-vitamin-függő fehérjék jelen vannak az ízületi szövetekben. Ha hiány van ebben a létfontosságú tápanyagban, az az ízületi fájdalom súlyosbodásához vezethet. Ezek az élelmiszerek, de különösen a brokkoli bizonyítottan segít az osteoarthritis elleni küzdelemben is, egy szulforafán nevű vegyületnek köszönhetően, amely lassítja az ízületekben lévő porcok pusztulását

– nyilatkozta Michelle Routhenstein, kardiológiai dietetikus.

Omega-3 zsírsavak

A halolaj és a csukamájolaj is nagy mennyiségben tartalmaz két omega-3 zsírsavat: dokozahexaénsavat (DHA) és eikozapentaénsavat (EPA), amelyek csökkentik a gyulladást az ízületekben és a kötőszövetben, és segítik a gyulladáskeltő omega-6 vegyületek arányának csökkentését, amelyek gyakran az ízületi fájdalmak okozói.

Az omega-3 zsírsavak megtalálhatók a hidegvízi halakban, például a lazacban, valamint a diófélékben vagy magvakban, ami azt jelenti, hogy könnyedén fogyaszthatunk omega-3-ban gazdag ételeket. Ráadásul az omega-3-mal még a testünk más részeire is vigyázhatunk, mivel a szív és a bőr egészségének is jót tesz.

Pixabay

Gyulladáscsökkentő gyümölcsök

A gyümölcsök, amelyekre érdemes odafigyelni, a szeder, a szilva, az alma, a papaya, az ananász és különösen az áfonya és a lila szőlő, mert ezek az antocianin nevű antioxidánst tartalmazzák, amely megakadályozza a gyulladást a szervezetben és az ízületekben.

Lencse és bab

Mivel a vöröshúsokban lévő fehérje gyulladáshoz vezethet, a lencse, a bab és a hüvelyesek nagyszerű vegán és vegetáriánus alternatívát jelentenek, amelyek rostot, fehérjét és antociánt tartalmaznak, egy erőteljes tápanyagot, amely csökkenti a gyulladást az ízületekben.

Fokhagyma és fűszerek

Végül, de nem utolsósorban az olyan fűszerek, mint a fokhagyma, a gyömbér és a kurkuma szintén segítenek csökkenteni a gyulladást, és a dialil-diszulfin enzimnek köszönhetően még az ízületi fájdalom gyakori okozójának számító ízületi gyulladás okozta porckárosodást is megelőzhetik.

Kapcsolódó
Fogyasszunk színes ételeket, megmondjuk miért
A színes ételek elfogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik