Ezért folyik az orrunk, ha csípős ételt eszünk

Miért szeretjük annyira a csípőset, ha kellemetlenségeket okoz?

Fűszeres ételek fogyasztása közben sokunknak feltűnt már, hogy az orrunk hirtelen “elindul”, mintha megfáztunk volna. Ez a jelenség, amelyet orvosi szaknyelven gustatoricus rhinorrhoea-nak neveznek, a szervezet természetes reakciója bizonyos ételek összetevőire. De mi áll ennek hátterében, és miért váltják ki ezt a hatást a fűszeres fogások?

A gustatoricus rhinorrhoea okai

A gustatoricus rhinorrhoea egy nem allergiás eredetű orrfolyás, amelyet gyakran olyan ételek váltanak ki, amelyek erős fűszereket tartalmaznak, például csilit, jalapeñót, wasabit vagy más csípős ízesítőket. A jelenség hátterében az áll, hogy a fűszeres ételek bizonyos vegyületei – például a kapszaicin – stimulálják az orrnyálkahártyában található érzékelő idegeket. Ezek az idegek reflexszerűen fokozott nyáktermelésre ösztönzik az orrnyálkahártyát, ami orrfolyáshoz vezet.

Mi történik a szervezetben?

A csípős ízt adó kapszaicin irritálja a nyálkahártyát, különösen az orr- és szájüregben.

Az arc és orr területén található háromosztatú ideg érzékeli ezt az irritációt. Ez a rendszer felelős a hő, fájdalom és irritáció érzékeléséért is.

Az irritáció hatására az idegrendszer reflexszerűen növeli a nyáktermelést az orrban, hogy “kimossa” az irritáló anyagot.

A csípős ételek hatására az erek kitágulhatnak, ami tovább növeli az orrnyálkahártya duzzadását és váladékozását.

Miért nem történik ez mindenkivel?

Nem mindenki reagál egyformán a fűszeres ételekre. Ennek oka lehet:

Egyéni érzékenység: Vannak, akiknek érzékenyebbek az orrnyálkahártyáján lévő receptorai.

Tolerancia: Azok, akik rendszeresen fogyasztanak fűszeres ételeket, idővel hozzászokhatnak, így kevésbé intenzív tüneteket tapasztalnak.

Genetikai tényezők: Egyes emberek genetikailag kevésbé érzékenyek a kapszaicinre és más irritáló anyagokra.

Miért szeretjük mégis a fűszeres ételeket?

Bár a fűszeres ételek fizikai kellemetlenségeket okozhatnak, sokan kifejezetten élvezik ezeket. Ennek oka lehet:

Endorfintermelés: A csípős ételek okozta irritáció hatására a szervezet endorfint, azaz boldogsághormont termel.

Kultúra és szokás: Sok kultúrában a fűszeres ételek a gasztronómiai élmény szerves részei.

Hogyan csökkenthetjük a tüneteket?

Ha szeretjük a fűszeres ételeket, de elkerülnénk az orrfolyást, néhány praktikus tipp segíthet:

Kerüljük a nagyon csípős fűszereket, válasszunk enyhébb ízesítőket.

Igyunk tejet, ez segít semlegesíteni a kapszaicin hatását.

Fokozatos hozzászoktatással a szervezetünk kevésbé reagál hevesen.

Kapcsolódó
Irtóztak a csípőstől, mégis chilitermesztő lett a gombai pár
Miért kezd el olyan valaki chilit termeszteni, aki nem is szereti?