Nehéz munkaerőt találni, üzemeltetni a kisüzleteket, vendéglátóhelyeket a Balatonnál. A fiataloknak nem vonzó ez a fajta vállalkozás, így elmaradt a generációváltás, a szakma egyharmada a lét-nemlét határán mozog – sorolták a legégetőbb gondokat a napokban a KISOSZ balatoni szezonnyitó vállalkozói fórumán.
A HírBalaton tudósítása szerint a szervezet tagjai közül sokan elmúltak 60-70 évesek, és nincs kinek továbbadni, átadni az üzleteket, éttermeket.
A fiataloknak nem vonzó ez a bonyolult, nehéz, kiszámíthatatlan vállalkozói lét, amiből kevesebbet vehetnek ki, mint amit megkeresnek nyugaton munkát vállalva
– hangzott el a megbeszélésen.
Somogy vármegyében 2024-ben tovább folytatódott a csökkenő tendencia a vállalkozások számában: a vendéglátóhelyek száma 4, míg a kiskereskedelmi üzletek száma 6-7 százalékkal esett vissza az előző évhez képest.
Új és aktuális nehezítést jelent a balatoni kiskereskedelemben és vendéglátásban dolgozóknak, hogy az egyszerűsített foglakoztatás költsége februártól 63 százalékkal megemelkedett számukra.
Az előszezonban hétköznap nem dübörög a balatoni turizmus, így hétvégente érdemes csak kinyitni, azt pedig alkalmi munkásokkal lehet, illetve érdemes. Mivel ez a fajta foglalkoztatás jócskán drágult a munkaadók számára, és amúgy se igen találnak munkaerőt, az előszezonban sokan inkább ki se nyitnak, nyitottak
– fejtette ki egy vállalkozó.
Problémás, hogy az árrésstop miatt a vendéglátósok 20 százalékkal drágábban tudják beszerezni az alapanyagokat.
Jó példa a csirkemell, amit a multiknál olcsóbban, kilogrammonként 2000 forint körüli áron lehet most kapni, de az ársapka miatt csak korlátozott mennyiségben. A vendéglátósoknak a nagykereskedelemben, bonyolultabb módon, esetenként távolabbról kell beszerezniük a húst, jelenleg nettó 2400 forintért kilónként. És így van ez a zöldségeknél, meg ugyanez vonatkozik az égvilágon mindenre
– mondta Makkos Péter, fonyódi étteremtulajdonos.
A problémák között elhangzott, hogy a nyári iskolaszünet egy héttel később kezdődik a tavalyinál, megrövidítve az amúgy is kurta nyári főszezont. Roppant kevés a képzett, gyakorlattal rendelkező, önálló munkavégzésre alkalmas munkaerő, de azt sem tudják, mikortól és hogy lesz diákmunka, valamint lesz-e idén támogatás a diákok foglalkoztatásához.
Drasztikusan emelkedtek a szabálysértési- és mulasztási bírságok, miközben képzetlen, gyakorlatiatlan munkaerővel, így egyre több hibával kell üzemeltetni a vállalkozásokat, 100-120 féle jogszabályt, rendeletet fejben tartva és betartatva.
A magyar tengernél azért jó hírből sincs hiány. Megújult az egyik legnépszerűbb balatoni kertmozi, elsőként a világon a Balatonnál árulnak tücsökfagyit, 10 év után pedig újra öböl-átúszást rendeznek.