Életmód

Csodákra képes ez a fűszer, mégis ritkán használjuk

pixabay.com
pixabay.com
Valódi vitamin- és ásványianyag-forrás, ráadásul minden része – a magtól a levélig – ehető és hasznos.

Valóságos egészségbomba, amely a mindennapi étrendben is megállná a helyét, ám mi mégis keveset használjuk, talán azért, mert legtöbben a curry-hez vagy a távol-keleti fogásokhoz kötik. Pedig a koriander, ez a friss, zöld fűszer a magyar konyhában is könnyedén slágerré válhatna.

Nemcsak különleges, karakteres íze miatt érdemes beépíteni az ételeinkbe, hanem azért is, mert valódi vitamin- és ásványianyag-forrás, ráadásul minden része – a magtól a levélig – ehető és hasznos.

6 ok, amiért érdemes gyakran fogyasztani

1. Vitamin- és ásványianyag-bomba

A koriander levelei tele vannak A-, C- és K-vitaminnal, a magok pedig értékes ásványi anyagokat – például vasat, magnéziumot és kalciumot – tartalmaznak. Ezek segítenek erősíteni az immunrendszert, és támogatják a csontjainkat is.

2. Serkenti az emésztést

A koriander nemcsak finom ízt kölcsönöz az ételeinknek, de az emésztésünket is támogatja. Enyhítheti a puffadást, segíthet a görcsök ellen, és étvágygerjesztő hatása is van.

3. Csökkenti a gyulladást

Ez a kevésbé ismert fűszernövény ráadásul tele van antioxidánsokkal, amik segítenek csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásokat. A benne található ásványi anyagoknak és nyomelemeknek köszönhetően jó hatással van a kardiovaszkuláris rendszerre is: szabályozza a szívverést, csökkenti a magas koleszterinszintet, és a vérnyomásra is jótékonyan hat. Ezeknek a tulajdonságainak – illetve antioxidáns hatásainak – köszönhetően védi a vérereket a károsodásoktól, így csökkentheti olyan betegségek kockázatát, mint az érszűkület, a stroke vagy a szívroham.

4. Méregtelenít

Kutatások szerint a koriander hozzájárulhat a nehézfémek – például a higany vagy az ólom – kiürítéséhez a szervezetből, így természetes „tisztítókúraként” is bevethető.

5. Segíthet a pihentető alvásban

A rendszeres korianderfogyasztás az alvás minőségére is pozitív hatással lehet. A benne található B-vitaminok idegnyugtató hatásúak, így segíthetnek csökkenteni a stresszt és oldani a feszültséget.

6. Egy csipet frissesség minden ételben

Akár salátába szórjuk, akár curryt fűszerezünk vele, a koriander friss, citrusos íze azonnal feldobja az ételt.

pixabay.com

Így használhatjuk az ételekben

A koriander tehát nem csak az ázsiai konyha sztárja lehet, de a mi konyhánké is – ráadásul könnyedén beilleszthető a mindennapi ételeinkbe.

  • Szórhatjuk frissen salátákra vagy levesek tetejére,
  • Belekeverhetjük smoothie-ba vagy pestóba,
  • Megpiríthatjuk a magjait, és fűszerezhetünk vele a húsokat, zöldségeket vagy akár a kenyeret is.

Elsőre szokatlan lehet az íze, de elég egy apró csokor a tányér szélére, és hamar rá lehet kapni üdítő, friss zamatára.

Tudtad? Vannak olyan fűszerek, amik enyhítik az édesség utáni vágyunkat. És vajon melyik fűszer, melyik ételhez illik? Ebben is segítünk.

Kapcsolódó
Így hat a szervezetünkre a konyhakert szuperhőse
Ezért érdemes rendszeresen petrezselymet enni.
Olvasói sztorik