Kertünk-Portánk

Meseszép ötletek kicsi kertekhez

A kicsi kert sokszor áldás, máskor azonban kevésbé, hiszen tervezettebb kialakítást igényel.

Ha nem több száz négyzetméternyi kerttel rendelkezünk, akkor igaz, hogy nem kell annyit kertészkednünk, de a zöld terület elrendezésének kialakítása megfontoltabb kivitelezést igényel. Az ötletekben a homedecor segített.

Megfelelő burkolat

Ha egy kiülős, grillezős kis részt szeretnék, akkor bizony célszerű, ha leburkoljuk a rendelkezésünkre álló felületet, hogy a székek, az asztalok és a többi kinti holmi biztonságosan megálljon és ne süppedjen bele az eső utáni sárba. Mielőtt azonban nekikezdenénk a burkolásnak, fontos tisztázni pár szabályt. A betonozást felejtsük el, hisz sivárrá és kopárrá varázsolja a kertet. Válasszunk inkább izgalmas köveket, természetesebb hatású járólapokat. A naturálisabb megoldások esetében remek ötlet lehet, ha a lapok közötti részt beültetjük mohával, hisz ez sokkal élettel telibbé varázsolhatja a kinti részt. Ha kicsit művészibb kertre vágyunk, akkor érdemes a geometriai formákkal és az optikával is játszanunk.

Fotó: goodshomedesign.com
Fotó: goodshomedesign.com

Kavics

Kis helyen természetes, de mégis praktikus megoldás is lehet, ha kaviccsal borítjuk be a területet. Ha nem akarjuk, hogy túl ipari legyen a hatás, akkor nagyobb cserepekbe ültessünk zöldeket és azokkal törjük meg az egyhangúbb részeket. A társasházak kertes részeinél érdemes lehet kísérletezni a formákkal, hisz a térkő, a kavics és a zöld izgalmas váltakozása igazán egyedi környezetet varázsolhat.

Fotó: goodshomedesign.com
Fotó: goodshomedesign.com

Ideális formák

A hosszúkásabb kertek esetében bátran játsszunk a kerek formákkal és pár ösvényt is beépíthetünk, míg a négyzet alakú kiskerteknél érdemes az élesebb formákat alkalmazni. Ha a kinti részt kicsit el akarjuk különíteni, akkor emeljük meg kicsit a szintjét, ez is sokkal tágasabbnak láttathatja a teret, ha utána a lépcsőket, a korlátokat és a padkákat is ügyesen kihasználjuk.

Fotó: goodshomedesign.com
Fotó: goodshomedesign.com

Modern megoldások

Ha olyan tömbházban élünk, ahol csak a földszinten élőknek van egy kis kertjük, amire a többi emelet rálát, már nehezebb dolgunk van. Ha a terasz egy része fedett, akkor érdemes ott elhelyezni a kerti bútorokat, hogy ne mindenki minket figyeljen, mikor kint ücsörgünk vagy éppen napozunk. A kert adottságaitól függően itt is próbáljunk meg kialakítani egy ösvényt, egy meghatározó formát, de ügyeljünk a növények szintezésére is. Ha tehetjük az egyik sarokba ültessünk egy magasabb fát, ami a kert egy részét kellemes árnyékban tartja a nyári hőségben. A kisebb növényeket cserepekben is elrendezhetjük, de a kiültetett zöldeket is érdemes csoportokba, szigetekbe rendezni.

Fotó: goodshomedesign.com
Fotó: goodshomedesign.com

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik