Vége a hiedelemnek, hogy a batáta csak a trópusi éghajlaton terem meg! Ma már Magyarországon is sokan termesztik, korábban mi is írtunk a hajdúdorogi batáta-bizniszről. Nem ördöngősség akár csak néhány tövet kipróbálni a kiskertben. A palánták ültetésének – melyet az interneten bőséggel kínálnak – eljött az ideje.
A batáta a kicsit megtévesztő édesburgonya nevet kapta a magyar nyelvben, tudniillik a krumpli az gumó, az édesburgonya pedig gyökér. Külsőleg ugyan hasonlítanak egymáshoz – bár az édesburgonya hosszúkás alakú –, de a burgonya a gumójáról, az édesburgonya pedig hajtásból szaporítható.
Három fő fajtája közül a japán batáta világos húsú és lilás héjú, íze a gesztenyéhez hasonlít. A másik, Beauregard fajta narancssárga húsú és sárgás héjú, ez inkább sütőtök ízű, olyan, mint a harmadik fajta, a fehér batáta.
ültetés: május második felében, a hajnali fagyok elmúltával
sortáv: 80 cm, tőtáv 30 cm (4 növénynek kell 1 négyzetméter)
öntözés: 1 liter/nap tövenként, de jól tűri a szárazságot is
tápanyag-ellátás: főként káliumdús műtrágya, de indítónak szerves trágya is kiváló
növekedés: nyáron szétfutó indák, nagy levelek, augusztustól intenzív gumósodás
betakarítás: az ősz végén, a fagyok előtt, októberben
várható hozam: 1,5-2 kg/tő
eltarthatóság: a Beauregard kiválóan eltartható fajta, akár egy évig is jól eláll.
Az ültetés gyommentes, fellazított talajba történjen. Olyan helyre érdemes ültetni, ahol egész nap éri a napsütés. A palánták 2/3 része kerüljön a föld alá. Július utolsó hetében öt napon át ne öntözzük az édesburgonyát, ezzel a szárazságsokkal sarkalljuk a növényt a fokozott gumósodásra.
Folyamatosan tartsuk gyommentesen. A szétfutó indák a nyár folyamán legyökeresednek, az állomány bezárul és beárnyékolja maga alatt a földet, megakadályozva az újabb gyomok növekedését. A batáta gumók bőre sérülékeny, ezért a betakarításkor fokozottan vigyázzunk a gumókra.
Bacon szalonnába göngyölt batáta
Hozzávalók: 500 g batáta, 250 g szeletelt bacon szalonna, ízlés szerint bors
Elkészítés: a vékony batátákat egyben hagyhatjuk, a vastagabbakat hosszú vékony hasábokra vágjuk. A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. Míg melegszik a sütő, a batátákat, betekerjük a bacon szalonnába, és a sütőlapra rendezzük. Elegendő minden harmadikat betekerni szalonnával, hogy ne legen nagyon zsíros. Ami nincs betekerve, az is átveszi a szalonna ízét. A hasábok vastagságától függően, körülbelül 30 percig sütjük, míg krémes állagú nem lesz a batáta. Sót nem kell tennünk rá sütés előtt, elég amennyi a szalonnában van, de ízlés szerint még sózható. A tálalás előtt frissen őrölt borssal megszórjuk.
Ide kattintva további batátás recepteket is találsz.
Címfotó: Facebook/edesburgonya.bio