Kertünk-Portánk

Legálissá válhatnak az illegálisan fúrt kutak

Megjelent az engedély nélkül kialakított vízi létesítmények legalizálását ösztönző jogszabályváltozás.

Eddig azt a vízhasználót, aki engedély nélkül hozott létre vízkivételt biztosító létesítményt, azaz fúrt, vagy fúratott kutat, a hatóság kötelez(het)te a kivételezés megszüntetésére vagy felfüggesztésére, illetve magának a kútnak az átalakítására vagy megszüntetésére. Ezen kívül 300 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot is ki lehetett szabni a vétkesre.

forint1

A 2016. június 4. előtt illegálisan kialakított kutak fennmaradását bírságmentesen lehet engedélyeztetni az illetékes vízügyi hatóságoknál 2018 végéig. A módosítás nem tesz különbséget a vízkivételt biztosító vízi létesítmények között, kiterjed minden illegálisan létesített vízbeszerző létesítményre, így a hatóságok, illetve a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkört gyakorló települési önkormányzatok jegyzőinek eljárásaira is – olvasható az agrárkamara közleményében.

A törvénymódosítás már az Európai Unió irányelvével is összhangban van, így az is lehetővé válik, hogy a legálissá vált kutak tulajdonosai akár európai uniós pályázatokon is elindulhassanak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik