Az almával kapcsolatban összegyűjtöttünk már 21 érdekességet. Most a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által, az almatárolással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat mutatjuk meg.
Hol és hogyan tároljuk?
- A tárolásra fénytől és fagytól védett helyett válasszunk, például pincehelyiséget. A legideálisabb, ha a hőmérséklet 2-5°C fok között van.
- A tároló helyiséget is érdemes előkészíteni. Ha a tároló helyiség felmelegedett volna a nyári hónapok folyamán, érdemes éjszakai szellőztetéssel lehűlését gyorsítani. A takarítást célszerű fertőtlenítéssel egybe kötni, hogy a tárolás során esetleg romlást okozó gombák, baktériumokat elöljük.
- A leszedett gyümölcsöt ne tartsuk a szükségesnél hosszabb ideig a tárolón kívül, mert a leszedett alma érése az állás közben gyorsul.
- A sorolva – azaz rekeszenként egymás mellett, egy rétegben elhelyezve – betárolt gyümölcs hosszabb ideig eltartható, mint az ömlesztve tárolt.
- Lehetőleg ne tároljunk téli almát és burgonyát együtt, mert felgyorsítják egymás érését: a gumók előbb csírázásnak indulnak, míg az alma utóérése gyorsul.
- Tárolás során folyamatosan figyeljük a gyümölcsöket: ha fonnyadást vagy romlást észlelünk, az már a tárolhatóság végét jelzi.
Szedési és fogyasztási idő
Amíg a nyári almák szedési és fogyasztási ideje egybeesik, addig a késői érésű – különösen a téli – fajtáknál két különböző érettségi időt, szedésit és fogyasztásit különböztetünk meg. A megfelelő időben szedett téli alma jól tárolható és a tárolás során válik igazán ízletes, élvezhető gyümölccsé: megváltozik az alapszíne, puhább és édesebb lesz a húsa.
Kapcsolódó anyag >>> Így készül az organikus almaecet, mutatjuk azt is, mire jó
A fogyasztási érettség állapotát viszonylag könnyű megállapítani, az optimális szedési időt azonban már jóval nehezebb. A túl korán szedett alma minősége gyengébb lesz és elmarad az érés vége felé tapasztalható súlygyarapodás, míg a késve betakarított veszít tárolhatóságából és negatívan hathat a következő évi termésmennyiségre is.
Így tesztelhetjük
A szedési időpont megállapításában nyújt segítséget az ún. keményítőpróba, amit házikertek esetében is könnyen elvégezhetünk, hisz csak egy kés és némi jódoldat szükséges hozzá. A teszt lényege, hogy a kettévágott almára jódot öntve az éretlen, keményítőben gazdag részek látványosan sötétbarnára, feketére színeződnek, míg az érett, magas cukortartalmú részek színe nem változik.
Fotó: Debbie R./timeout.com
Ez is érdekelhet >>> 10 fergetges tároló, ami hasznos lehet otthon