Kertünk-Portánk

A természet ihlette, 15 mesés karácsonyi ajtókoszorú

A karácsonyi díszek készítése elválaszthatatlan része az ünnepi készülődésnek. A díszek készítéséhez, például egy ajtódekorációhoz is csupán némi ötlet és leleményesség kell csupán.

Még éppen időben vagyunk egy gyönyörű ajtókoszorú elkészítéséhez. Az alapanyagok tárháza kimeríthetetlen: a terméseken, tobozokon, örökzöldeken és különleges gallyakon túl már csupán némi szalag, üveggömb vagy éppen parafadugó szükséges. Kinek-kinek az ízlése szerint. A jelentését viszont jó, ha mindannyian tudjuk.

066
Fotó: Mark.Boilon

Miért kör-alakú a koszorú?

Nagyon sok ünnephez – főleg a nyári és téli napfordulóhoz – kapcsolódik a koszorúkészítés hagyománya. Időtlen dekoráció, ami régen az istenség felé bemutatott áldozat és hódolat egyik kelléke volt. Alakja, a kör,egyetemes jelkép: a Nap, az ég, az idő, a végtelen, a kiterjedés, kinyílás, áldás, harmónia, és a tökéletesség szimbóluma.

A régi hagyományban a koszorú “haladási/kötési iránya” is fontos: ha a szálak, a fonat az óramutató járásával megegyező irányban állnak, akkor a lélek, az élet előre haladásának, a sikeresen kiállt és teljesített próbák, a jövőbe mutató, pozitív eseményeknek az analógiája, jelképe.

7aa391a4c2e7f0c02b85326d9717e5d3

Variációk ajtókoszorúkra

Galéria
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik