Kertünk-Portánk

Jó hír a kertészkedőknek: egy helyen a magbörzék listája

Itt a magvetés ideje, érdemes csereberélni, értékes, különleges magokat beszerezni.

Tavasz közeledtével egyre többen tervezik kiskertjüket. Ahhoz, hogy ne érjen csalódás,  jó tudni néhány praktikát, aminek fontos része a jó mag kiválasztása.

A Magház Civil Hálózat segítséget nyújt mindazoknak, akik tanácstalanok és keresik a legjobb megoldásokat a témában.

Céljuk:

  • a termesztett növények sokféleségének megőrzése
  • ősi és különleges növényfajok és fajták népszerűsítése
  • a kiskerti/kisüzemi fajtafenntartás lehetőségeinek és technikáinak megismertetése és népszerűsítése
  • az ökológia elveken nyugvó, szelíd kiskerti növénytermesztés népszerűsítése
  •  a gazdálkodók, mint fajtafenntartók, jogainak és érdekeinek támogatása
  • és hogy minél többen kertészkedjenek otthon és kertek legyenek a tuják és a gyep helyén

Mint vallják, a hagyományos fajták és a különleges kultúrnövények új ízek, értékek és felfedezések előtt nyitják meg az utat. Mindemellett hozzájárulnak egy méltatatlanul elhanyagolt és sebesen fogyatkozó kulturális kincs, a termesztett növényfajok sokszínűségének megőrzéséhez. Ősi kultúrnövényeink közös örökségünk, melynek jelentősége felbecsülhetetlen egy kiszámíthatatlanul változó világban.

Nem elég ha ez az örökség néhány génbank és multinacionális nagyvállalat tárolóiban található meg. Az igazi helye ennek a közkincsnek ott van, ahol kialakult: a termelők kertjeiben.

Egy élő és lelkes közösség ma is képes értékes fajták százait kertjeiben fenntartani, folyamatos szelekcióval tovább nemesíteni, és ezáltal folytatni az őseink által megkezdett munkát. A saját kézben lévő fajták sokszínűsége csökkenti a gazdálkodók kiszolgáltatottságát és segít alkalmazkodni a folyamatosan változó környezethez, időjáráshoz és piaci igényekhez.

A Magház oldalán megtaláljátok a hazánkban található magbörzéket, ahová érdemes ellátogatni, csereberélni vagy magokat vásárolni.

Ha a kertészkedés szerelmesei vagytok, akkor érdemes elolvasnotok az öngyógyító kiskert című könyvet, és segítséget jelenthet a gyógynövényes recept is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik